Tesla model X može da se ukrade za manje od minut

Jedan belgijski istraživač je uspeo da pokaže koliko je lako „hakovati“ nova pametna vozila...

Električni Tesla automobili funkcionišu tako što nemaju klasičan ključ, već se pale i otključavaju pomoću električnog koda koji se nalazi u ključu. Lener Vouters uspeo je da hakuje softfer koji se nalazi u ključevima Tesla vozila i da demonstrira da se ovi automobili vrlo lako mogu ukrasti ako to pokušaju majstori programiranja i hakovanja.

Lener je čak dokazao da se od starih Tesla ključeva mogu napraviti naprave za otvaranje novih modela, tako što se stari ključevi apdejtuju i prikače na nove softvere, koji putem hakovanja počinju da otvaraju nove brave i da pale nove modele.

Na video klipu, Lener je pokazao kako ovaj sistem funkcioniše. On je prvo otišao do vozila koje želi da ukrade, a zatim nekoliko sekundi stajao u blizini vlasnika vozila koji drži pravi ključ. Pomoću softvera, on je skinuo sve podatke i aplodovao ih na stari ključ i tako otvorio i upalio vozilo.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group