Tesla autopilot spašava život


Malo vedrih vesti koje su vezane za ovu tehnologiju dolaze u vidu autopilota kompanije Tesla koji je odvezao svog vlasnika u urgentni centar kada je doživeo plućnu emboliju.

U priči, koju je odeljenje za odnose sa javnošću kompanije Tesla napisalo da bolje ne može biti, jedan Tesla automobil je spasio život svome vlasniku odvezavši ga u bolnicu prilikom potencijalno fatalnog zastoja u radu respiratornog sistema.

Džošua Neli je 26. jula bio na putu kući sa posla svojim modelom Tesla X u Misuriju, kada je odlučio da svoj četvorotočkaš prebaci na autopilot mod. Neli je posedovao ovaj automobil oko nedelju dana, ali je, naravno, kao i svi, osećao poverenje prilikom korišćenja njegovih karakteristika. U ovom slučaju na sreću.

Iznenada je vozač počeo da oseća bolove u grudima i jako probadanje u predelu pluća i grudnog koša. Pozvao je svoju svoju ženu sa kojom se dogovorio da krene u urgentni centar. Neli je izjavio da se nakon toga ne seća većeg dela puta, ali je na kraju ipak završio u bolnici.

U tom trenutku je preživljavao plućnu emboliju, veoma opasnu opstrukciju krvotoka u njegovim plućnim krilima, koja neretko može biti fatalna. Sudeći po Neliju, njegov automobil je upravljao sam više od 30 kilometara, kako bi ga sigurno odvezao u bolnicu, gde je on uspeo da ga parkira i stigne do urgentnog centra.

Sada, kada se priseća svega, vozač modela X misli da je pametnije rešenje bilo da pozove vozilo hitne pomoći, ali je u tom trenutku mislio da će na ovaj način brže stići u bolnicu.

Izvršni direktor kompanije, Elon Musk, je bio neretko kritikovan zbog svoje odluke da tako brzo pusti na javne puteve Tesla autopilot sistem, dok su ga drugi proizvođači automobila optuživali da to čini pre nego što je tehnologija postala dovoljno sigurna.

Automomne vozačke karakteristike su izazvale velike kontraverze kada je jedan čovek poginuo koristeći ih na Floridi. Drugi udes se dogodio u Montani jula meseca, ali je na svu sreću vozač preživeo.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group