Stižu novi spoljni airbag-ovi

Prema navodima TRW-a, jednog od vodećih proizvođača delova za razne svetske proizvođače automobila, na jednoj nemačkoj premium limuzini će uskoro debitovati spoljašnji vazdušni jastuci. Svrha im je da povećaju sigurnost prilikom bočnih udara u vozila.




Ovi vazdušni jastuci će biti smešteni u pragove ispod vrata i otvaraće se u deliću sekunde pre udara drugog vozila, ili bočnog udara u neku drugu prepreku. Zapremina će im iznositi oko 200 litara, što znači da će biti dugački oko 2 m, široki između 15 i 20 cm i 70 cm visoki, što znači da će sa boka štititi putnike napred i pozadi do otprilike ispod visine ramena putnika. 

Kako bi mogli brzo da se otvore (20 do 30 milisekundi) koristiće se dva sistema naduvavanja po svakom vazdušnom jastuku. Poseban materijal garantuje veću čvrstoću ovih jastuka, ali proizvođači će ih prilagođavati svojim potrebama. 

U narednom periodu TRW će razviti interakciju između nadzornih sistema baziranih na radarima i kamerama kako bi mogao da reaguje u pravom trenutku.

Inače, razvoj ovog sistema je pomognut sredstvima EU-a i započeo je pre tri godine u Španiji.

Volvo je na ženevskom auto salonu ovog proleća predstavio svoj vazdušni jastuk za pešake na modelu V40. Radi se o sistemu koji pri nižim brzinama u slučaju naleta na pešaka podiže poklopac motora i naduvava vazdušni jastuk iz baze šoferšajbne, da bi se sprečio udar glavom u istu i prednje nosače krova.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group