Šta tačno podrazumeva pojam homologacijski specijal

Do sada smo mnogo puta čuli za pojam homologacija, ali šta on tačno označava?

Sada, zahvaljujći videu Hagrety kanala, imamo priliku da malo dublje proučimo ovaj termin i otkrijemo šta on zapravo znači u autoindustriji.

Prema zvaničnoj definiciji, homologacija označava sankcionisanje ili dozvolu. Međutim, na koji način se ovo može prevesti rečnikom automoto industrije? Homologacija se odnosi na proces koji dokazuje da je automobil kreiran prema standardima prodaje, tako da su u tehničkom smislu, svi automobili homologovani.

Sa druge strane, kada čujemo da je automobil homologacijski specijal, to znači da je on odobren za trke. Sankcionišući organi zahtevaju od proizvođača sveobuhvatno učešće, tako da vozila koja se nalaze u sportu moraju biti ugrubo ista kao i ona koja se mogu videti u javnom transportu i koje ljudi mogu kupiti - vozila koja donose podsticaj za prodaju i naše interesovanje. Homologacija automobila za trke zahteva takođe da proizvođač kreira određen broj njegovih ulično legalnih verzija.

Iz ovoga su proizašli neki od najboljih automobila ikada proizvedenih, koji verovatno nikada ne bi bili konstruisani jer su u prvi mah delovali potpuno neisplativo.

Postoje dobre šanse da neki od velikana autoindustrije kao što su BMW E30 M3, Dodge Charger Daytona i Mitsubishi Lancer Evolution nikada ne bi ugledali svetlost dana da nije bilo homologacijskih specijala. Homologacioni brojevi mogu varirati od modela do modela, sve zavisi od trka i automobila koji učestvuju.

Ne postoji nikakva sumnja da je homologacija kao proces donela neke od najboljih trkačkih serija. Tu su British Touring Car Championship i legendarni DTM modeli između ostalih, kreirani prvobitno za uličnu upotrebu. Ovo je sušta suprotnost segmentima specifično oblikovanih i namenski kreiranih modela u trkačkim serijama kao što je Formula 1.

Na nesreću, u zadnje vreme homologacijskih automobila je sve manje i deluje da proizvođači više ne žele previše ulaganja kako bi oplemenjivali trkačke serije, kreirajući vozila koja se ne mogu kategorizovati kao zlatne koke na tržištu, što je potpuno evidentno trenutnim izborom NASCAR i DTM automobila. Trkanje i dalje može biti veoma uzbudljivo, ali svakako bi bilo daleko bolje kada bi neke od sadašnjih tehničkih inovacija mogle biti prenešene u trkačke automobile.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group