Šta se dogodi sa standarnom gumom kada se zavrti pri 620 km/h

Automobilski youtube knal Garage 54 dobro nam je poznat po neobičnim projektima koji uključuju različite modele Lada automobila u čudim eksperimentima...

U novom snimku, inžinjeri ove radionice pokušali su da okrenu gumu brzinama koje su daleko iznad maksimalno procenjenog industrijskog rejtinga kako bi videli šta će se dogoditi. Da bi ostvarili svoje ciljeve, oni su razdvojili dva Lada modela, koje su prethodno zavarili zajedno, u nedavno predstavljenoj emisiji, povezujući ih potom na svakom kraju izlaznih vratila pojedinačnih osovina. Mehaničari su dodali točak diferencijalnom pojačalu, povezavši ulazno vratilo sa dva Lada modela.

U normalnim slučajevima, kada ulazno vratilo pokreće dva izlazna, prenosni rejting omogućuje mehaničku prednost u korist motora, što znači da jedinica neće morati da radi naporno ili više od propisanog, ali će određene maksimalne brzine i izlazna snaga biti specifikovani tokom ovog procesa. Međutim, kada obrnemo ovaj segment pokretačkog sklopa naopako, baš kao što je to urađeno u ovom videu, susrećemo se sa potpuno drugačijim efektom. Motor u obrnutom slučaju radi nešto napornije kako bi izneo sve, ali on usput omogućuje povezanom točku na izlaznom vratilu okretanje daleko većim brzinama od onih koje bi mogao da dostigne pod normalnim uslovima vožnje.

Guma koju su ovi jutjuberi koristili specifikovana je na maksimalnu brzinu od 190 km/h, ali upotrebom bezkontaktnog takometra i matematike, oni su izračunali da je njihov točak dostigao maksimalnu brzinu od suludih 620 km/h.

Kako su dostizali ovu cifru, guma je počela da se naduvava kao balon do tačke kada je sama spala sa felne. Neizbalansiran točak takođe je izazvao i velike vibracije koje su učinile da se zakopa zajedno sa osovinskim sklopom nekoliko centimetara u zemlju. Nakon daljeg proučavanja u radionici, ruski majstori otrkili su da je strukturni integritet gume potpuno uništen, otpisujući je kao nepodobnu za vožnju.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group