Srećan 40. rođendan modelu Porsche 928

Više slika

Više slika

Nemci su veoma predani svojim kultnim linijama, od kojih se neke održavaju u životu do današnjeg dana...

Sada neke od njih predstavljaju prave klasike, dok određeni modeli iz pojedinih serija dostižu astronomske cifre.

Kompanija Porsche ovih dana proslavlja 40. jubilej svog 928 modela i organizovala je velike proslave u svojim predstavništvima koje će se održati tokom Oldtimer Grand Prix manifestacije, jednog od najvećih događaja koji okuplja najbolje klasike u Nemačkoj, u Nirnbergu za nekoliko dana.

Iako po mnogim merilima ova linija nije ikonična kao 911, 928 definitivno ostaje prava legenda među pravim ljubiteljima Porsche modela. Ovo je ujedno i poslednji luksuzni GT automodel nemačkog proizvođača, sve dok se na tržištu nije pojavila serija Panamera i svakim danom njeni modeli postaju sve popularniji u kolekcionarskim krugovima.

Model lansiran 1977. godine kao 2+2, predstavlja najveći od Zuffenhausen modela sa integralnom vozačkom osovinom  i diferencijalom u bazi V8 motora koji, montiran sa prednje strane, pokreće zadnju osovinu. Ovaj automobil je tokom godina rasatao i na kraju je, naravno, tokom dvadeset godina, porastao od prvobitnih 4,5 litara na 5,4 litre, koliko je imao na kraju svog životnog puta 1995. godine.

Ovo je bio prvi V8 motor ovog proizvođača koj možete u određenim varijantama videti u današnjim Panamera, Cayenne i 918 Spyder autmobilima, dok njihove slične oznake verovatno ne predstavljaju samo puku slučajnost. Kada je proizvodnja ovih modela završila, 18 godina nakon što je otpočela, Porsche je prodao preko 60.000 jedinica, a najčešći su bili originalni 928, koje su pratili S4 i the S1/S2 automobili.

Na Nirnburgringu ovog vikenda, nemačka kompanija predstaviće nekoliko modela 928 linije, uključujući i unikatne prototipove sa četvoro vrata koji su prokrčili put Panamera seriji, zajedno sa nekoliko kabrioleta koji takođe nikada nisu ugledali svetlost dana i trkačkom verzijom nedavno restauriranog automobila u Velikoj Britaniji.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group