Srebrna kovanica u slavu modela FIAT 500


Državna kovnica Italije (Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato) izdala je novu kovanicu ograničene serije koji proslavlja istorijat poznatog modela FIAT 500 na šezdesetogodišnjicu ovog modela.

Novčić, koga je danas predstavilo Ministarstvo privrede i finansija Italije vredi 5 evra, i dizajnirala ga je Klaudija Momoni (Claudia Momoni) koja je vrhunski bakrorezac.Ukupno će 4.000 kovanica biće iskovano, ali oni neće biti pušteni u opticaj, što će ih učiniti pravim blagom za kolekcionare.

Lice kovanice prikazuje model FIAT 500 iz 1957. kao i današnji model, okružene rečima  „Republika Italija“. Poleđina pokazuje karakteristični profil klasičnog modela 500 sa datumima 1957. i 2017. - godinu kada je FIAT 500 proizveden i godinu u kojoj je skovana - kao i vrednost koja iznosi 5 evra.

Ovo pravo minijaturno umetničko delo koje proslavlja ostvarenje velikog sna mobilnosti i slobode – takođe nosi inicijal „R“, što označava da je skovan u Rimu, uz ime bakroresca pored logotipa modela FIAT 500 u stilu originalnih reklamnih postera.

Ova kovanica samo je još jedan deo dugog niza proslava povodom šezdesetog rođendana modela FIAT 500, i stiže nakon još jednog važnog institucionalnog događaja, pokretanja proslavne poštanske markice od strane Pošta Italije.

Svetski značaj modela 500 i njegova reputacija pravog simbola dizajna takođe je prepoznata kada je uvršćen u stalnu postavu Muzeja moderne umetnosti u Njujorku

Tokom svoje šezdesetogodišnje istorije, FIAT 500 unapredio je svakodnevni život miliona ljudi. Njegova proizvodnja bila je važan deo posleratnog oporavka Italije i taj automobil je postavio naciju na četiri točka, pre nego što je počeo da se izvozi širom sveta. Danas, 80% svih modela 500 prodati su izvan Italije i on je jedan od najprodavanijih modela u Evropi, prvi u osam zemalja i među prvih šest u tri zemlje.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2020. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group