Spremite se za sneg!

Ako to do sada niste učinili, trebalo bi letnje pneumatike na vozilima da zamenite zimskim, ukoliko nameravate da koristite svoje automobile tokom predstojećeg zahlađenja, koje nas očekuje od ponedeljka.


Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije podseća nas koje su nam obaveze i odgovornosti prilikom vožnje po snegu.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom, pre svega zimskim pneumaticima na sva četiri točka, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetra. 

U danima snežnih padavina, vozilo pre nego što krene u saobraćaj mora u potpunosti biti očišćeno od snega i leda, a ne samo staklene površine. To je važno ne samo zbog preglednosti saobraćaja i činjenice da morate biti sigurni da viditi druge učesnike u saobraćaju ali da ste i drugim učesnicima vi vidljivi, već i što sneg sa vozila tokom vožnje može da pada na kolovoz i tako ugrožava bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. 

Za pripremu vozila u zimskim uslovima potrebno je nešto više vremena, pa je dobro blagovremeno da se pripremite za vožnju. Saobraćaj je u danima snežnih padavina i niskih temperatura znatno sporiji. Podsećamo da je važno voziti sporije, bez naglog kretanja i zaustavljanja, posebno uzimajući u obzir činjenicu da se na pojedinim mestima na kolovozu ispod snega može naći led. To se posebno odnosi na mostove, tunele, useke, zaseke, deonice pored reka, i slično. Takođe, potrebno je držati bar tri puta veće odstojanje između vozila da bi eventualno iznenadno zaustavljanje bilo bezbednije. 

Pešaci bi trebalo da se kreću isključivo trotoarima, poštuju saobraćajnu signalizaciju prilikom prelaženja preko ulice i ne koriste mobilne telefone i slušalice u tim trenucima. 

U periodu od 1. novembra do 1. aprila, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu. U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima. 

Novčana kazna za one koji ne koriste zimsku opremu kada je to potrebno je 3 hiljade dinara, a ukoliko je poseduju a ne koriste u skladu sa propisima, 5 hiljada dinara. 

Ukoliko nije neophodno da koristite sopstveno vozilo, i nemate dovoljno iskustva u vožnji po snegu, bezbednije je da kao prevozno sredstvo odaberete sredstva javnog prevoza.

Izvor: B92

A.N.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group