Specijalno izdanje Plus 8 modela slavi pola veka linije

Više slika

Više slika

Pedeset godina je veoma dugačak period po svim standardima...

Za životni vek automobila, pola veka predstavlja večnost. Međutim, upravo je tokom pedeset godina kompanija Morgan iznova obnavljala svoju liniju Plus 8, minus par leta, tokom kojih je nakratko prekinula proizvodnju.

U našoj galeriji vidite model sa kojim Morgan proslavlja neverovatnu i jubilarnu pedesetu godišnjicu proizvodnje ove linije. Zajedno sa Aero GT automobilom, na ženevskom sajmu automobila pojavio se i Morgan Plus 8 50th Anniversary Edition, koji ideju klasičnog automobila premešta u neku drugu dimeziju.

Piter Morgan i njegova kompanija, po prvi put su kreirali Plus 8 prototip 1968. godine, kada su ga predstavili na događaju Earls Court Motor Show u Londonu. Od tada, proizvedeno je oko 6.000 jedinica ovog modela, pre nego što je Rover V8 otišao u istoriju 2004. godine, a zajedno sa njim i Plus 8 linija.

Legendarni model oživljen je 2012. godine, na aluminijumskoj šasiji kao Aero 8, a delio je identičan BMW V8 motor zapremine 4,8 litara sa trkačkom varijantom, ali je karoserija ovog modela bila nešto klasičnija za razliku od one koja krasi njegovog rođaka. Sa svega 1.100 kilograma, ovaj automobil je do stotke iz mesta stizao za svega 4,5 sekundi i dostizao maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Sa tim motorom koji se trenutno nalazi van proizvodnje, Plus 8 i Aero 8, predstavljaju poslednje modele koji ih i dalje korste. Samo će pedeset primeraka ovog jubilarnog izdanja biti kreirano i finiširano lakiranom plavom bojom, koja podseća na onu sa karoserije prvog Plus 8 automobila, ali će posedovati žute akcente na haubi, masci hladnjaka i zadnjim vučnim segmentima.

„Ovo posebno izdanje predstavlja ilustraciju originalnog Plus 8 modela, njegove lepote i finesa, uparenih sa sirovim uzbuđenjima i mogućnostima“. Izjavio je direktor kompanije Stiv Moris. „Performanse su predstavljale srž svakog Plus8 modela koji je izašao iz fabrike tokom pola veka, a mi smo veoma uzbuđeni jer možemo predstaviti njihovo novo izdanje u Ženevi.“

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group