Specijalni kamion koji stvara zemljotrese

Automobili se koriste kako bi izvodili brojne predivne stvari, ali ponekada, upotreba motornih vozila može biti potpuno iznenađujuća...

Na primer, kamion koji vam predstavljamo, dizajniran je kako bi pomerao ljude, a ne zemlju ili neki drugi materijal okolo. Nazvan T-Rex, od strane tima koji njime upravlja na Univerzitetu Teksas, ovaj kamion poseduje pravo ime Large Mobile Shaker i predstavlja ogroman model koji može isporučiti 27 tona udarne sile u zemlju trideset puta u sekundi.

Sudeći prema Tomu Skotu, koji je snimao T-Rex u akciji, pri njegovim najnižim podešavanjima deluje kao da mali zemljotres pomera zemlju ispod nogu, čineći da sve deluje pomalo neravno. Ovo je ujedno i najveći dozvoljeni operativni nivo ove mašine kada se ona nalazi na univerzitetskom kampusu.

Sudeći prema Kenu Stokou, profesoru na Univerzitetu Teksas, T-Rex je jednom slučajno postavljen na nešto višu magnitudu u krugu kampusa i udar je bio toliko snažan da su svi studenti počeli panično da trče u obližnje sklonište. „Zbog ovoga smo bili u velikoj nevolji“, izjavio je profesor.

Nazvan po sceni iz Jurassic Park naslova, u kojoj koraci ogromnog tiranosaorus reksa i njegovo približavanje mogu biti viđeni u stvaranju koncentričnih krugova u čaši za vodu, T-Rex je dizajniran kako bi slao potrese u zemlju na isti način. Ovaj kamion se koristi kako bi se zaključilo na koji način tlo u određenim delovima može da se odbrani od zemljotresa. Ovo je najkorisnije kada se na određenim mestima grade različite strukture i građevine.

Kao dodatak stvaranju potresa, ova mašina poseduje senzore koje ubacuje pod zemlju kako bi izmerila na koji način talasi udarne sile putuju kroz nju. Ovo je veoma bitno kod građevina kao što su elektrane, za koje je dizajn koji štiti od zemljotresa krucijalna stavka.

„U mogućnosti smo da odradimo procene i profile čvrstine tla do dubine od osamsto metara bez bušenja ikakvih rupa“, izjavio je Stokoe. „Ovo je zaista veliko dostignuće i naš kamion je neprocenjiv dodatak prilikom projektovanja i izgradnje velikih pogona i elektrana.“

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group