Specijalni Ford GTX1 model inspirisan trkačkim klasikom

Primerci retro stilizovanog Ford GT modela sa sredine dvehiljaditih uglavnom menjaju ruke za cene veće od 350.000 evra, ali postoji jedna verzija ovog superautomobila sa superpunjenjem koja je čitav kolekcionarski svet oterala u mahnito nadmetanje...

Oko četrdeset od 4.038 jedinica dobilo je targa top konverziju od strane branda Genaddi Design Group i svi ovi retki roudster automobili veoma su cenjeni u kolekcionarskim krugovima. GTX1 mašina predstavlja viziju inžinjera kompanije Ford, Kipa Evinga, predstavljajući omaž GT40 X-1 automobilu koji je osvojio 24 Hours of Sebring trku 1966. godine. Ford je predstavio ovaj primerak na SEMA događaju 2005. godine, pre nego što ga je poslao u specijalno odeljenje za lično prilagođavanje kupcu u Genaddi Design Group.

Pretvaranje ovog GT modela u jedinicu inspirisanu trkačkom legendom zahtevalo je sečenje gornjih ramova vrata i kreiranje novog targa krova, zajedno sa novim panelima na zadnjoj strani, kako bi bilo smešteno malo staklo za uživanje u pogledu na V8 mašinu superpunjenja koja se nalazi ispod. Ovaj V8 motor iz fabrike u regularnoj GT varijanti stizao je sa 550 ks, ali su pojedini GTX1, uključujući i ovaj model, stigli na tržište sa opremom za agregat koja je njegovu izlaznu snagu digla na masivnih 700 ks.

Trodelini Harry Baz točkovi u SEMA stilu odaju vibraciju šezdesetih godina prošlog veka, delujući na određen način kao specijalni Hurst točkovi, uz čiju su pomoć vlasnici pojedinih maslkar modela modifikovali svoje jedinice u to vreme. Ovaj komplet točkova ujedno reflektuje i sve što se dešavalo na tjuning sceni dvehiljaditih preko okeana, sa ovim automobilom, koji se nakon prve konverzione produkcije i nekoliko godina kasnije vratio u Genaddi, gde je prošao drugi tretman u okviru kog je dobio makaze vrata i opremu za karoseriju od ugljeničnih vlakana.

Unutar putničke kabine nalaze se sedišta koja su prema navodima i na insistiranje kompanije Ford oko 25 mm niža od originalnih, zajedno sa šaltheblom kratkog prenosa, GTX1 patosnicama, panelima vrata i specijalnim informantivno zabavnim sistemom, dodatim kasnije, koji nije nimalo diskretan.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group