Solarna oluja je glavni neprijatelj svih GPS autonomnih modela

Više slika

Više slika

Brojni proizvođači obećavaju potpuno autonomna vozila unutar sledećih nekoliko godina...

Trenutno, GM želi da predstavi prvu liniju bez vozačkih kontrola i stavi je u proizvodnju od sledeće godine, ali ove ambiciozne težnje neće biti lako ostvarive, posebno ne onako kako oni žele da mislimo. U opširnom izveštaju, svemirski meteorolozi veoma su zabrinuti po pitanju kako će se automobili današnjice i budućnosti nositi sa solarnim olujama.

Ovakve oluje se mogu samo povremeno pojaviti, ali njihov rezultat predstavlja jaka geomagnetska aktivnost i visoka radijacija. Za potpuno autonomna vozila koja se oslanjaju na GPS, ovo može značiti haos u konekciji sa ovim sistemima i satelitima, koji veoma lako mogu biti odsečeni. U teoriji, prava katastrofa nastaje na ulicama.

Sudeći prema Skotu Mekintošu, direktoru ugledne opservatorije u Nacionalnom centru za atmosferska istraživanja, smeštenom u Koloradu, upotreba GPS navigacije prilikom programiranja autonomnih vozila i njihovog usmeravanja od tačke A do tačke B, predstavlja veliki problem.

Na svu sreću, postoje sistemi koji mogu izbeći ove katastrofalne scenarije. Zapravo, satelit koji se trenutno nalazi milion milja od planete deluje kao alarmni sistem, koji nas upozorava na solarne oluje. On u principu emituje informacije do Zemlje za 30 do 60 minuta, pre nego što oluja stigne.

Izvršni direktor automoto jedinice kompanije Nvidia Corp, Deni Šapiro, izhavio je da autonomna vozila takođe poseduju dovoljno rezervnih sredstava da automatski skrenu na sigurno i zaustave se ukoliko nešto krene po zlu.

Konačno, sunčeve baklje i emitovanje jakih solarnih oluja uglavnom prate ciklus od 11 godina. Poslednja se dogodila pre četiri godine, tako da proizvođači potpuno autonomnih automobila imaju dovoljno vremena da pronađu najbolje načine da se izbore sa ovim prirodnim fenomenom.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group