Snimak iz tunela otkriva momenat kada je Tesla u autonomnom modu izazvao lančani sudar

Nedavno se pojavio novi snimak incidenta u kome je učestvovao Tesla automobil u autopilot modu...

Udes se dogodio na Bej Bridžu u San Francisku i tokom njega je povređeno jedno dete. Dobijen po zahtevu putem zakona o objavljivanju informacija od javnog značaja iz Reganove ere, snimak sigurnosnih kamera potpuno je u skladu sa izjavama očevidaca, koji su tvrdili da se krajem prošle godine ovaj Tesla automobil naglo prebacio u brzu traku jednog tunela na ovom mostu, nakon čega je krenuo naglo da koči, dovodeći do lančanog sudara u kome je učestvovalo ukupno osam vozila.   

Kako izveštaji iz novembra meseca 2022. godine navode, tokom ovog incidenta povređeno je devet putnika, uključujući i jedno dete, a čitav karambol dogodio se svega nekoliko sati nakon što je izvršni direktor kompanije Tesla najavio putem svog Twitter naloga da se potpuno autonomni sistem njegovog brenda nalazi u fazi beta testiranja i da će biti dostupan svim vozačima u Severnoj Americi po zahtevu.

Sudeći prema izveštajima kalifornijske saobraćajne policije, vozač je izjavio patroli da je korstio FSD kada je iznenada automobl skrenuo ulevo i naglo zakočio. Vozač je takođe naglasio da je automobil sam upravljao i skrenuo u najdalju levu traku, usporavajući do konačnog zaustavljanja, tik ispred drugog automobila, izazivajući lančani sudar.

Ovaj primer sverastućeg problema koji okružuje Tesla Autopilot i FSD mogućnosti ostaje na meti korisnika i lokalnih organa vlasti, zbog toga što se dogodio na Dan zahvalnosti, odnosno istog onog dana kada je Mask proširio svoju ponudu potpuno autonomnih opcija na sve severnoameričke korisnike.

Novi snimak čitavog događaja postao je savršen primer razloga za zabrinutost federalnih vlasti i kupaca po pitanju napora automatizacije ovog proizvođača električnih vozila, sa brojnim ljudima uključenim u istragu koji sumnjaju da je ovaj sistem daleko opasniji od softvera za asistenciju pri vožnji koje nude ostali proizvođači ovakvih modela.

Kako izveštaji navode, uprkos ovom sve alarmantnijem problemu i sve većem broju nesreća u kojima su uključeni Tesla automobili na putevima širom sveta i dalje ne postoje zvanični savezni propisi o testiranju autonomnih vozila, ali su po tom pitanju pojedine države već pokrenule implementaciju svojih ličnih ograničenja.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group