Slupani klasik u jako lošem stanju vredan više od 65.000 evra

Više slika

Više slika

Aukcijska kuća Copart može biti predivno mesto za mehanički potkovane ljude koji vole da od slupanih modela kreiraju ulično osposobljene mašine po daleko nižim cenama od onih koje su potrebne kako bi se isti kupili u radnom stanju...

Ovaj popularni sajt uglavnom uključuje dosta modernije automobile, posebno novije sportske modele koji su upali u ruke nesmotrenih vlasnika. Međutim, u potpunosti kršeći ovaj svoj trend, kompanija je izbacila Aston Martin DB6 iz 1969. godine, koji može i ne mora biti dobar ulov po ceni nešto većoj od 65.000 evra, u zavisnosti od količine posla koja je potrebna kako bi se on popravio.

Na prvi pogled moguće je zaključiti da je ovaj DB6 bio u nekoj vrsti čeonog sudara i to prilično ozbiljnoj, sudeći prema obimu oštećenja na prednjoj strani. Udarac je bio dovoljno jak kako bi smrskao čitav prednji deo, sa branikom koji je slomljen, brojnim delovima sa kojih je farba oguljena i prednjom maskom koja je uništena do nepopravljivosti. Oštećenja se nastavljaju dalje karoserijom, sa izgužvanim suvozačevim krilom i haubom, dok je čak i jedan od farova u potpunosti izbačen sa svog originalnog mesta.

Da stvar bude gora, automobil deluje kao da se o njemu vodilo veoma malo računa tokom boravka na otpadu, pa mu je, pored očiglednih oštećenja, potrebna i detaljna restauracija takođe. Farba eksterijera je oksidirala i dobro napukla svuda, sa pojedinim delovima koji su postali žrtve rđe, dok je enterijer pokriven debelim slojem prašine i nečistoća, da ne pominjemo pocepane postave.

Tu je i pitanje motora ovog Aston Martin modela, koji možda upali, a možda i ne upali uopšte nakon što je ostavljen nezaštićen na otvorenom duže vreme, zajedno sa potencijalno iskrivljenim ramom i nosačima tokom udesa koji dodatno mogu praviti probleme. Sve u svemu, deluje da bi restauracija ovakvog modela u ovom stanju potencijalno koštalo pravo malo bogatstvo, međutim čiste brojke nisu uvek sve za dovoljno ozbiljne vlasnike i kolekcionare.

U okviru neverovatnih kupovina koje smo do sada imali priliku da vidimo, predvodnika definitivno predstavlja spaljena hrpa lima Ferrari 500 Mondial Spider modela koji je na Nedelji automobila u Montereju prodat za neverovatnih 1,87 miliona dolara, tako da pored ove aukcije cifra od gotovo 66.000 evra deluje kao prava sića. Naravno, italijanska olupina poseduje daleko veći istorijski značaj, koji je čini vrednijom, ali ona je u potpunosti neupotrebljiva. Tako da, iako je neko zapravo dao ovu ogromnu sumu za ovu školjku, dobivši pristup motoru i menjaču, restauracija ovog modela bila bi toliko obimna da bi njegov krajnji rezultat u svakom smislu bio reprodukcija radije nego original.

Ovaj DB6, sa druge strane, iako nije toliko značajan, on je itekako poželjan i redak sa svega 2.000 jedinica ikada proizvedenih, tako da vrlo lako može biti restauriran i vraćen u vozno stanje zamenom gotovo svake komponente na prednjoj strani uz pomoć dobavljivih i dostupnih delova. Copart procenjuje da je ovaj Aston Martin pre udesa vredeo nešto manje od trista hiljada dolara, tako da se otvara pitanje da li će potencijalni novi vlasnik koji reši da ga spasi ove crne sudbine potrošiti više od toga kada se sabere i doda cena restauracije ili mu možda neće biti ni važno sve dok on bude zadovoljan svojom kupovinom.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group