Slučajno pronađeni klasični Avant 11B čeka nekoga ko će ga oživeti

Pronalasci napuštenih automobila u starim garažama i ambarima predstavljaju nekakav fetiš za sve ljubitelje automobila, posebno kada se iza njih nalazi neka priča koja je prilično važna za automobilsku industriju...

Upravo je ovo slučaj sa ovim nedavno otkrivenim primerkom, modelom Citroen Traction Avant 11B, klasikom iz 1949. godine, pronađenim u Melderslou, u Holandiji, gde se trenutno nalazi na aukciji kako bi pronašao svog novog vlasnika koji će ga vratiti u život i pružiti mu uslove kakve zaslužuje.

Citroën Traction Avant linija proizvodila se između 1934. i 1957. godine i svetu je isporučila oko 760.000 jedinica, koje su napustile fabriku francuskog brenda. Iako ovaj model nije bio popularan kao njegov nešto moderniji naslednik, ikonični DS automobil, on je itekako bio daleko ispred svog vremena. Najvažnije od svega jeste to što on predstavlja prvi model monoblok karoserije u masovnoj proizvodnji, dolazeći na tržište sa nezavisnim vešanjem, hidrauličnim kočnicama na sva četiri točka i rasporedom sa pogonom na prednjoj strani, kome duguje Traction Avant ime.

Primerak koji vidite u galeriji predstavlja Traction Avant 11B model iz 1949. godine, koji je u toliko lošem stanju da deluje kao bleda senka samoga sebe. Uprkos tome što dolazi sa kompletno jednodelnom šasijom, jednodelnom karoserijom, enterijerom i veoma dobrim dvolitarskim četvorocilindričnim agregatom sa osam valvi ispod svoje dugačke klasične haube, sve na njemu deluje u užasnom stanju. Karoserija je strašno zarđala, sa pojedinim delovima koji doslovno otpadaju, farovi i štopaljke nedostaju, dok je buđ potpuno preplavila nekada veoma udobna sedišta i enterijerne presvlake.

Zbog njegovog veoma lošeg stanja, lako je zaključiti da je ovaj klasični Citroen proveo veći deo svog veka napušten u vlažnim uslovima, potencijalno čekajući da ga neko spasi. Dobra stvar je ta što na njegovom odometru stoji samo 41.524 pređena kilometra i da dolazi sa francuskim registracijama i potpuno originalnom papirologijom. Prodavac za njega tvrdi da se dobro kotrlja uprkos rđavom vešanju, međutim, on je i dalje samo potencijalni projekat automobil koji zahteva veliki rad kako bi mogao da postane reprezentativni primerak svoje vrste.

Na svu sreću, postoje ljudi koji su dovoljno vešti, upućeni i novčano obezbeđeni kako bi se latili ovakvog posla, jer je ljubav prema automobilima, posebno klasičnim modelima koji predstavljaju istoriju autoindustrije. Prošlog leta, restaurirani 1949 Traction Avant aukcijski je prodat od strane Bonhams kuće za 16.100 evra, što znači da će ovaj model, u toliko lošem stanju u kome se nalazi, definitivno biti jeftin, dok kuća Catawaki, zadužena za njegovu prodaju, veruje da će ga prodati po nekoj cifri koja će se zaustaviti između 2.750 i 3.050. evra.

Sa druge strane, nemoguće je reći da li je restauracija klasičnog autombila u ovoliko lošem stanju finansijski održiva, ali svako ko je dovoljno hrabar kako bi se upustio u ovu misijiu spasavanja, može ga kupiti do dvadesetog novembra, kada se aukcija završava.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group