Skupi automobili su uprkos svemu daleko više na udaru lopova

Svako ko smatra da je njegov moderan luksuzni automobil potpuno bezbedan i ne može biti ukraden, posebno zbog inovativnih sigurnosnih sistema i tehnologija, definitivno se vara...

Ukoliko ste pod utiskom da su vaši moderni luksuzni automobili bezbedni od krađe zahvaljujući svojim prefinjenim sigurnosnim sistemima, budite sigurni da se varate…

Dani “paljenja automobila na žice” su davno prošli, pa danas, lopovi koriste napredne tehnologiej u te svrhe – štaviše, što je jedan automobil skuplji, to je ranjiviji kada se radi o mogućnosti krađe. Britanska policija izdala je upozorenje svim vozačima na temu sistema bez ključa i koliko se oni lako mogu prevazići.

Šef policijskog saveta Velike Britanije izjavio je da “organizovane bande” koriste uređaje za ometanje signala, koji su naširoko dostupni, kako bi krali automobile. Ovi uređaji u osnovi prenose „prijateljski“ radio signal kratkog dometa koji emituju privesci za ključeve i zavaraju sistem automobila bez ključa da lažno osetite ključ u svojoj neposrednoj blizini.

Prema nekoliko izveštaja, automobili brendova kao što su Tesla, Lexus, Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Jaguar i Land Rover su sve više mete kradljivaca zbog svojih sistema otključavanja. Samo u Velikoj Britaniji, ova tehnologija može sebi pripisati 50 % svih krađa automobila. U intervjuu za Daily Mail, upravni direktor LV, Heder Smit, izjavila je: “Najviše krađa automobila odvija se u blizini domova vlasnika, ali sa boljim razumevanjem tehnologije i nekoliko jednostavnih bezbednosnih mera, možete učiniti svoj automobil manje privlačnim za kradljivce”.

Policijska uprava blisko sarađuje sa proizvođačima automobila i osiguravajućim kućama, kako bi sistemi bez ključa postali bezbedniji deleći informacije i opremu koja je zaplenjena od lopova. Dodge je skoro predstavio sistem dvostruke verfikacije za automobile koji rade sa sistemima bez ključa, kojim se motor ograničava na 675 rpm bez unosa pravog PINa u informativno zabavni sistem.

Ipak, britanska policija je takođe posavetovala vlasnike da svoje ključeve drže u metalnim konzervama ili zaštitnim vrećicama koje sprečavaju prenos radio signala. Na mrežama možete videti izobilje snimaka koji prikazuju kako lopovi za manje od 20 sekundi uspevaju da obiju i odvezu se u ukradenom automobilu, što bi svakako trebalo da probudi oprez u vama.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group