Sintetičko, polisintetičko ili mineralno: koje ulje je najbolje?

Ovo pitanje postavljaju mnogi vozači, naročito početnici...

Ulje ima tri funkcije, da podmazuje, da čisti i da hladi vaš motor. Zato je vrlo važno da redovno proveravate nivo ulja u vašem vozulu.Bez ulja, motor vašeg automobila ne može pravilno da radi, počinje da se haba i da se greje i na kraju prestaje sa radom. Zbog toga je ulje krv vašeg automobila koje morate redovno proveravati, ali i menjati.

Međutim, vozači često postavljaju pitanje – koje ulje je najbolje za moje vozilo. Iako ulje postoji u različitim oblicima i dolazi od strane mnogih brendova, motorno ulje možmo podeliti na tri osnovne grupe, a to su mineralna, polusintetička i sintetička ulja.

Pokušaćemo da vam ukratko objasnimo osobine svakog i da vam tako olakšamo odabir.

Mineralno ulje se dobija prirodnom preradom nafte i ova ulja nemaju nikakve hemisjke elemene u sebi. Dosta su gušća od drugih i obično se koriste za podmazivanje starijih vozila i oldtajmera. Pošto su gusta, preporučuju se za područja gde je klima umerena i gde zime nisu mnogo hladne. Ovakva ulja su jeftina, ali zahtevaju češću promenu.

Polusintetička ulja se dobijaju dodavanjem sintetičkog ulja mineralnom. Tako se dobija mešavina koja nije mnogo skupa, koja izdržava hladnije vreme i koje se menja na većoj kilometraži. Ova ulja su ređa i vrše bolje podmazivanje od mineralnih.

Sintetička ulja su u potpunosti dobijena hemijskim putem i u sebi sadrže mnogo manje nečistoća za razliku od mineralnog i polusintetičkog. Ovo ulje je namenjeno modernim vozilima, kao i trkačkim vozilima sa velikim i moćnim agregatima. Ono takođe olakšava pokretanje hladnih motora i podnosi visoke radne temeprature. Sintetička ulja su najskuplja od svih pomenutih.

Nadamo se da smo uspeli da vam makar malo ukažemo na razliku među uljima i da ćete sada lakše moći da se odlučite za kupovinu istih.

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group