San svakog auto puritanca - Neprikosnoveni LP400 Periscopio by Bertone

Početkom avgusta kompanija Lamborghini najavila je povratak svog legendarnog Countach automobila, u liniji čiji će modeli  imati V12 hibridne pogonske sklopove dobre za 802 ks, dok je svaki od njih pronašao vlasnika pre nego što je stigao na fabričku traku...

Međutim, ni jedan od ovih automobila ne može biti interesantniji niti revolucionarniji od onih koji stižu iz klasične i jedne od najboljih linija koje su ikada krstarile svetskim drumovima - LP400 Periscopio by Bertone, dok će se jedan od njenih primeraka iz 1975. godine uskoro naći na listu aukcijske kuće RM Sotheby’s.

Crni primerak predstavlja samo jedan od 150 Periscopio izdanja ikada kreiranih i kako lista aukcijske kuće RM Sotheby’s ističe, on je otelotvorenje najčistijeg i najpoželjnijeg primerka Countach vrste. Ovaj autmobil poneo je ovu titulu zbog toga što je verzija oslobođena bilo kakvih komplikacija, velikih krila i spojlera, što je omogućilo svakome ko ga pogleda da uživa u savršenom, čistom i iskonskom italijanskom dizajnu sedamdesetih godina. Sa istim 3,9 litara velikim V12 motorom iz standardne serije, dobrim za 375 ks, ovaj ultra-lagani LP400 klasik može da razvije gotovo 322 km/h, što je sumanuta brzina i danas posebno za proizvodne automobile.

Automobil je dobio ime Periscopio zbog toga što poseduje retrovizor nalik periskopu koji je prvi put patentiran u prototipu radi bolje preglednosti, naročito zbog veoma malog zadnjeg vetropbranskog stakla koji se nalazi ispred srednje montiranog motra.

Periscopio koji možete videti u galeriji poseduje predivne originalne detalje koje možemo očekivati u klasičnom modelu ove vrste, od ikoničnih makaza vrata, koje su sinonimi Lamborghini dizajna, do srebrnih felni, podeljenih prozora i enterijer centriran oko vozača, što je neverovatno retko, detaljno i precizno definisan instrument satovima uz veoma malo dodatnih elemenata.

U vreme pisanja ovog članka, RM Sotheby’s nije zvanično procenio ovaj 1975 Lamborghini Countach LP400 “Periscopio” by Bertone model, ali su prethodne prodaje ovakvih modela prevazilazile milionske cifre.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group