Jedan od svega šest Koenigsegg CCXR traži novog vlasnika

Više slika

Više slika

Ekstremno retki Koenigsegg CCXR Edition model traži svog novog vlasnika, sa cenom od 2,31 miliona dolara…

Ovaj švedski hiperautomobil bio je predstavljen od strane brenda Koenigsegg tokom sajma automobila u Ženevi održanog 2008. godine, a bio je ograničen na samo četiri jedinice u čitavom svetu. Kao standardni CCXR, Edition varijanta ovog modela sadrži V8 motor duplog superpunjenja, zadužen za stvaranje 1.004 konjske snage i 1060 Nm obrtnog momenta na etanolu.

Iako je njegova mašina ista, CCXR Edition model dobio jače opruge, revidizajnirane anti-roll barove, nove amortizere i spuštenu šasiju. Pored toga, on je bio dostupan za kupovinu sa vrhunskim točkovima od aluminijuma, prilagodivim "twin-deck" zadnjim krilom i karoserijom proizvedenom od izloženog karbona.

Ovaj primerak stavljen je na prodaju u listi kompanije GVE London, a po svemu sudeći on ima volan sa desne strane i jedini je takav u svetu. Otkako je izašao iz Koenigsegg Angelholm proizvodnog pogona, prešao je samo 1.721 kilometar, pa bi, ukoliko je očuvan podjednako u svakom smislu, trebalo da bude kao nov.

U vreme CCX predstavljanja 2006.godine, Koenigsegg brend je i dalje bio novajlija na automobilskoj sceni i prethodno je predstavio samo CC8S i CCR modele, koji su bili ograničeni na šest, odnosno četrnaest jedinica. CCX je obeležio prve zaista uspešne korake ove kompanije u svetu automobilizma i dobio je veoma pozitivne kritike. Prateći proizvodnju CCXR Koenigsegg je kreirao Agera porodicu i odnedavno, hibridni Regera model.

Kupovina Koenigsegg modela pre deset godina bila je zaista rizična, jer je u pitnaju bila kompanija sa veoma malo nasleđa. Ubrzo, Šveđani su na tržišti zauzeli poziciju jednog od najozbiljnijih igrača u svetu hiperautomobila, što znači da su oni koji su im ukazali poverenje, zapravo dobili prave kolekcionarske primerke.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group