SAD tuže BMW zbog lažiranja emisija X5 i 335d modela

Više slika

Više slika

Javna optužnica sastavljena je juče u Nju Džersiju od strane advokatske firme Hegens Beman, a u njoj se pomilju softveri za varanje na testovima emisija gasova u desetinama hiljada BMW vozila...

Softveri su, prema navodima, ugrađeni u desetine hiljada dizel modela bavarskog proizvođača, kako bi maskirali zagađenje i atmosferske emisije do 27 puta prema legalnim standardima.

Linije koje su se našle na tapetu jesu 2009-2011 BMW X5 i 2009-2011 BMW 335d, za koje se tvrdi da su dostigle snagu, ekonomičnost potrošnje goriva i efikasnost obećanu od strane nemačkog proizvođača, samo putem ilegalnih akcija.

Sudeći prema nezavisnoj istrazi Hegens Beman tima, koja je uključila i testiranje vozila, dva modela emituju nivoe NOx mnogo puta više od onoga što je BMW naveo kada je prvi put javno rekao da BMW dizelaši predstavljaju ekološki ispravne modele i da ispunjavaju standarde u svih 50 država.

„Prema svim nezavisnim istraživanjima, ovi automobili nisu samo „prljavi“, već uopšte ne ispunjavaju regulativne norme potrebne za vožnju na američkim ulicama, a niko ne bi smeo da uvede ove automobile da je BMW u startu rekao istinu.“

„Zašto se BMW opredelio za ovaj potez i najavio svoje modele kao ekološki ispravne? Iz razloga što je znao da će time poboljšati njihovu prodaju. BMW zna da kupci određenih segmenata uvek uzimaju u obzir uticaj njihovih vozila na prirodno okruženje. Umesto da ispune svoja obećanja, čelnici kompanije  BMW odlučili su da se priključe Vokswagen kampanji, kreirajući ilegalne sisteme za varanje na testovima", izjavio je partner advokatske kancelarije.

BMW je takođe optužen za saradnju sa Robert Bosch GmbH i Robert Bosch LLC prilikom stvaranja softvera koji maskira nivoe zagađenja tokom testiranja emisija. Tokom nezavisnih testova, Hagens Braman je pronašao da su zagađenja na autoputu modela X5 dizel i 335d prešla normalne standarde za 20 puta i 27 tokom gradske vožnje.

U optužnici se takođe naglašava da je odluka o korišćenju ovog softvera nemačkog proizvođača, bila uslovljena željom za uvećanjem njegovog udela na tržištu dizelaša. Na kraju, BMW se opredelio za organizovanje „prevarantske šeme“ koja će rezultirati pozitivnim rezultatima.

U isto vreme, kompanija Bosch optužena je za saradnju sa BMW, VW, Mercedes, Ford, GM i FCA grupacijom na razvijanju i ugradnji posebnih i unikatnih softverskih algoritama, kako bi prikriveno izbegli sve regulacije.

Odgovor kompanije BMW na ovu optužnicu glasi:

„Mi nećemo komentarisati aktivnu parnicu, ali je istražujemo i proučavamo punom parom, kako bismo shvatili o čemu se ovde radi. Zbog naših principa u poslovanju, vozilima BMW grupacije se ne manipuliše i potpuno odgovaraju svim respektivnim pravnim zahtevima“, oizjavio je čovek za odnose za javnošću ove kompanije.

Celokupna optužnica deluje potpuno besmisleno i dolazi nakon nekoliko veoma čudnih događaja. Uprkos svemu, vreme će pokazati šta se ovde stvarno događa, ali jedno je sigurno, čim advokati rašire svoja demonska krila, nekome glava mora leteti.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group