Ruta 66 postaje solarni put

Više slika

Više slika

Legendarna Ruta 66 rezultat je ubrzanog razvoja Amerike, a postoji od 1925.godine…

Kao pravi kontrast svim drugim auto-putevima današnjice, Ruta 66 nema linernu putanju, već dijagonalnu, a povezuje brojne ruralne zajednice Ilinoisa, Mizurija i Kanzasa sa Čikagom. U svetu, ovaj put je poznat pod mnogim imenima i za njega se vezuju brojne legende, koje ga čine pomalo jezivim i misterioznim.

Ruta 66 je utemeljena i u današnjoj popularnoj kulturi, pa smo baš iz tog razloga mogli da je vidimo u animiranom filmu Cars, gde je ona zamenjena autoputem 40, zbog kog propadaju mala mesta koje ona povezuje i pretvaraju se u gradove duhova, iako su nekada bili prosperitetni i uspešni. Takođe, postoji i televizijska serija sa ovim imenom, a u filmskim ostvarenjima je predstavljena nebrojeno puta.

Ipak, danas nemamo nikakve mračne vesti vezane za ovu legendu. Kako neke vesti kažu, vlasti države Misuri planiraju da instaliraju solarne panele na deo ovog istorijskog puta. Enegija koja se na taj način sakupi, biće korišćena za osvetljenje puta, ali i za topljenje snega i leda na delovima koji su izloženi ledenim danima.

Ovaj projekat se izvodi u saradnji sa kompanijom Solar Roadways, koja je dizajnirala specijalne solarne panele, pri čemu svaki teži oko trideset kilograma, koji navodno mogu izdržati težinu manjih kamiona.

Ti solarni paneli će imati površinu sa trakcijom koju nudi asfalt kako bi se sprečilo proklizavanje automobila, a opremljeni su LED svetlima, kojima će biti obeležene linije i znakovi bez potrebe za farbanjem. Kao što smo već rekli, ovi paneli se mogu dovoljno zagrejati da otope zaleđene puteve, dovoljno su izdrživi da podnesu težinu bilo kog automobila, i naravno, vodootporni su.

Jedna od prednosti solarnih pute jeste činjenica da su to kompresovane modularne jedinice, pa se veoma lako mogu zameniti, ako dođe do oštećenja ili kvara. Najveća prepreka za upotrebu ove tehnologije na putevima je za sada visoka cena njihove ugradnje, kao i sama cena održavanja.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group