Rusija planira da proizvodi kineske kopije Citroen C5 Aircross modela

Više slika

Više slika

Ruska kompanija "Automotive Technologies" potvrdila je da je ove nedelje započela serijsku proizvodnju modela Citroen C5 Aircross u svojoj fabrici u Kalugi, uprkos činjenici da su Citroen i njegova matična kompanija Stellantis napustili zemlju 2022. godine...

Vozila se sastavljaju iz kitova koji su proizvedeni u Kini, a dobavlja ih Dongfeng Motor Group, partner Stellantis brenda u zajedničkom poduhvatu. "27. marta započeta je serijska montaža krosovera Citroen C5 Aircross u fabrici u Kalugi", izjavila je kompanija "Automotive Technologies", prema Rojtersu. "Automobili će stići u salone zvaničnih dilera Citroena u maju 2024. godine, ali moguće je rezervisati automobil već u aprilu."

"Automotive Technologies" je prvi put počeo da testira ovaj metod zaobilaska međunarodnih trgovinskih embarga u februaru. Tada je primio seriju od 42 testna vozila i sastavio ih u fabrici u Kalugi.

Iako tehnički Stellantis poseduje fabriku, kompanija nastavlja da tvrdi da nema nikakve veze sa ovim kitovima i da je "izgubila kontrolu nad svojim entitetima u Rusiji". U februaru je proizvođač automobila saopštio da je prepoznao gubitke od 144 miliona evra (oko 155 miliona dolara po trenutnom kursu) zbog gubitka kontrole nad svojim imovinom.

Citroen i njegova matična kompanija Stellantis su među mnogim zapadnim kompanijama koje su prestale da posluju u Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu. Moskva je od tada počela da koristi "paralelne uvoze" kako bi zaobišla ove embargoe, oslanjajući se pritom u velikoj meri na Kinu. Podaci o trgovini pokazuju da su izvozi iz Kine u Rusiju porasli gotovo sedmostruko između 2022. i 2023. godine. Vrednost tih izvoza porasla je za gotovo 10 milijardi dolara.

Pored Citroen C5 Aircross, Rusija takođe uvozi vozila od JAC Motorsa, koji su preimenovani u vozila Moskvich 2022. godine. I oni su takođe sastavljeni koristeći kitove kupljene iz Kine.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group