Retki terenac kompanije Porsche kreiran specijalno za nemačku vojsku

Porsche Cayenne se od srane širokog dela javnosti smatra prvim ulaskom nemačkog proizvođača u svet terenaca i 4x4 vozila...

Međutim, sredinom pedesetih godina prošlog veka, Porsche je debitovao u ovom segmentu sa modelom Type 597 kreiranim posebno za nemačku vojsku.

Priča ovog Type 597 modela startovala je početkom 1953. godine kada se kompanija Porsche takmičila sa brendovima Auto Union i Borgward Group radi dobijanja ugovora sa vojskom. Cilj projekta bio je kreiranje laganog terenca za vojsku, nakon čega je nastao Type 597. Svega 71 primerak ovog modela kreiran je u avgustu iste godine, dok se peti od dvadeset i dva prototipa pojavio na aukciji putem kompanije RM Sotheby’s.

Iako ovaj Type 597 ne izgleda kao ništa drugo što je kompanija Porsche ikada kreirala, on zapravo deli daleko više stavki sa drugim modelima nego što bi se moglo pretpostaviti. On poseduje 1,5 litara veliki četvorocilindrični ravni motor postavljen pozadi, pozajmjen od 356 sportskog automobila. Pored njega stiže i četvorostepeni manualni menjač, ali pošto je 356 dizajniran sa potpuno drugačijom namenom na umu, pogonski sklop je modifikovan kako bi postavio fokus na pouzdanosti radije nego na performanse.

Ključnu karakteristiku 957 modela predstavlja njegova prednja osovinska spojnica koja koja mu omogućuje selektivni pogon na sva četiri točka. Dizajn karoserije nudi obilje visine kako bi se terenac peo uz strme uspone i prolazio kroz velika vodena tela. Od dvadeset i dva prototipa proizvedena, najmanje dva su dobila amfibijsku opciju.

Porsche nije dobio vojni ugovor za kojim je tragao, većim delom zbog visokih razvojnih troškova vozila, vremena potrebnog za njegovo sklapanje, cena po jedinici i poteškoće u proizvodnji koja se odvijala zajedno sa 356 Carrera i 550 Spyder serijama, zajedno sa nemogućnošću distribucije propisnih rezervnih delova.

Ovaj posebni primerak prošao je opsežan proces restauracije i finiširan je u originalnoj nijansi maslinasto zelene, kompletirane enterijerom uklapajuće boje. Aukcijska kuća RM Sotheby’s procenjuje da ovaj model može biti prodat po bilo kojoj ceni od 725.000 do 775.000 evra.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group