Retki McLaren Elva bez tvrdog krova može zaraditi i do tri miliona evra

Neobični McLaren Elva superautomobil koji vidite poseduje mogućnost menjanja boje i pojaviće se na aukcijskoj prodaji za nekoliko nedelje, sa procenjenom cenom koja se može zaustaviti bilo gde između 2,6 i 2,75 miliona evra...

Ovo je definitivno dosta novca za automobil koji ne posueduje krov, ključan za čuvanje glave i enterijera od kiše tokom tmurnijih dana. Međutim, postoje dosta dobri razlozi zbog kojih je ovaj posebni McLaren toliko popularan i zbog čega je trenutno na ceni.

Predstavljen 2019. godine, Elva predstalvja peto izdanje McLaren Ultimate serije, pridruživši se legendarnim F1, P1, Senna i Speedstail modelima. Prema britanskom proizvođaču ovaj superautomobil svoju inspiraciju duguje direktno trkačkim modelima otvorenog krova koje je razvio Brus Meklaren lično šezdesetih godina prošlog veka.

McLaren Elva modeli stigli su u vreme kada je kolekcionarski segment superautomobila potpuno poludeo za automobilima bez tvrdog krova, jedinicama ograničene proizvodnje kao što su Lamborghini SC20, Ferrari Monza i Aston Martin Speedster. Britanski proizvođač automobila performansi odlučio je da ovu popularnost unovči kreirajući sopstvenu liniju sa otvorenom putničkom kabinom, baziranu na Senna mašini.

Britanski brend je planirao 399 primeraka Elva modela u seriji, ali je ovaj broj nakon toga ipak smanjen na 249 jedinica zbog kupaca koji su zahtevali daleko više ekskluzivnosti za svoje modele. Međutuim, McLaren je dodatno spustio serijsku proizvodnju ograničivši je na 149 primeraka, što je Elva seriju učinilo predstavnikom zaista retkih superautomobila.

Ono što prelepi McLaren Elva čini još posebnijim jeste boja karoserije u stilu kameleona. Njegova boja deluje kao da menja tonove u odnosu na ugao pod kojim svetlost pada, varirajući od plave preko ljubičlaste i od ružičaste do crvene u zavisnosti od refleksije na karoseriji. Putnička kabina obeležena je crnom Ultrafabric nijansom i površinama od izloženih ugljeničnih vlakana.

Ispod haube ovog modela nalazi se V8 agregat sa četiri litra zapremine i dva turbo punjača zadužen za stvaranje masivnih 804 ks i 800 Nm obrtnog momenta. Kako kompanija McLaren navodi, Elva modeli dostižu stotku za tri sekunde, dok im je za dvesta potrebno 6,7 sekundi iz mesta, što ih ujedno čini bržim od Senna linije.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group