Retki Fiat 500 Spiaggina Boano iz 1958. godine na aukciji

Jedan od retkih primeraka Fiat 500 Spiaggina Boano iz 1958. godine, nekada deo ekskluzivne kolekcije Đanija Anjelija, sada dolazi na aukciju...

Ovaj klasični automobil, poznat po svojoj uticajnoj ulozi u modnim trendovima, može postati dragocenost na aukciji, s predviđenim ponudama koje bi mogle dostići čak i 315.000 dolara. Simpatični vintage Fiat 500 će biti ponuđen na aukciji RM Sotheby’s, a očekuje se da će postići cenu između 270.000 i 290.000 evra (oko 290.000 do 315.000 dolara). Ova retka verzija skromnog Fiata 500 bez krova može dostići više cene od mnogih drugih poznatih i retkih klasičnih automobila, s dobrom osnovom. Ono što je posebno kod ovog modela jeste da je naručen krajem 1950-ih od strane samog Đanija Anjelija - bivšeg predsednika Fiata, poznatog italijanskog industrijalca i jedne od ikona stila 20. veka.

Ovaj Fiat 500 Spiaggina Boano, veruje se, ima samo dva primerka izgrađena od strane Marija Boana iz Carrozzeria Ghia 1958. godine, po specifičnom zahtevu Anjelija. Anjeli je želeo vozilo bazirano na modelu Nuova 500, sa nižom karoserijom, bez vrata i sa sedištima od pruća, čineći ga idealnim za vožnju na plaži. Ovaj automobil, koji je Mario Boano stvorio, slučajno je postavio temelje za popularne trendove, uključujući modele poput 500 Jolly, Citroen Mehari, Mini Moke, i mnoge druge.

Od dva Fiat 500 Spiaggina Boano koja su izrađena, jedan je poklonjen poslovnom mogulu Aristotelu Onasisu. Drugi primerak bio je u vlasništvu Anjelija, koji ga je redovno koristio tokom svojih odmora na jugu Francuske. Čak je bio predmet pažnje na stranicama časopisa širom sveta tokom 1960-ih godina. Kasnije, 1973. godine, Anjeli ga je poklonio svom vozaču Bernadinu Aiasiju.

Veruje se da je ovaj konkretni primerak jedini preživeli od dva izrađena. Nakon godina koje je proveo u zaboravu, ovaj dragulj automobilske industrije je ponovo otkriven od strane "poznatog kolekcionara iz Torina". Automobil se nalazi u izvornom stanju sa prelepom patinom kako unutar kabine, tako i spolja, što dodatno pojačava njegovu privlačnost.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group