Retki CLK GTR - Ulično legalna trkačka raketa kompanije Mercedes

Ekstremno retki Mercedes-Benz CLK GTR model iz 1998. godine, odlazi na aukciju sledećeg meseca i prema očekivanjima njegova cena može stati bilo gde između osam i deset miliona evra...

Kompanija Mercedes-Benz takmičila se sa CLK GTR modelom u FIA GT šampionatu i morala je da kreira ulično legalnu varijantu kako bi izašla u susret homologacionim zahtevima. Ukupno, pored dva prototipa, kreirano je svega 26 ulično legalnih CLK GTR modela, za posebne klijente, od kojih je dvadeset bilo u kupe i šest u roudster varijantama.

Ovaj primerak iz devedeset i osme godine, postavljen na aukciji od strane Gooding & Company brenda, predstavlja deveti primerak od dvadeset i šest automobila kreiranih i prodat je 1997. godine Hermanu Diteru Ešmanu u Nemačkoj. Ešman je bio vlasnik ovog predivnog modela do 2005. godine, kada ga je prodao jednom privatnom kolekcionaru iz Hong Konga. Tokom 2017. godine, automobil je kupljen od strane brenda Cheval Trust, u Sietlu, koji ga je uvezao kao salonski primerak. Trenutni vlasnik ovog modela kupio ga je sa svega 1.442 pređena kilometra na odometru.

Ikonični ulično legalni trkački autombil prodat je sa punjačem akumulatora, kompletom alata, moment ključem sa umecima i drvenim blokovima na koje može biti spušten kada se koriste hidraulične dizalice. On je takođe ponuđen sa kompletnim servisnim podacima.

Za pokretanje CLK GTR modela zaslužan je 6,9 litara veliki Mercedes-AMG V12 motor zapremine 6,9 litara, unutrašnjeg sagorevanja, koji je kasnije bio baza za 7,3 litara veliku jedinicu koju su koristili CLK GTR Super Sport i brojni Pagani Zonda modeli. Ova mašina stvara 604 ks pri 6.800 obrtaja i 775 Nm obrtnog moementa pri 5.250 rpm, što je dovoljno kako bi model ubrzao do stotke iz mesta za svega 3,8 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 344 km/h.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group