Retki BMW iz šezdesetih koji je danas teško prepoznati

Priča iza BMW-Glas 3000 V8 modela u najmanju ruku veoma je interesantna...

Davnih šezdesetih godina prošlog veka, kompanija BMW uspostavila je saradnju i kasnije otkupila kompaniju Hans Glas GmbH, kako bi zajedno sa njom od 1967. do 1968. proizvela 389 jedinica neverovatnog 3000 V8 automobila. Dodatno, ovo je svega šesta linija - ili sedma u zavisnosti kako se posmatraju stvari - modela bavarskog brenda bez ikonične prednje maske na prednjoj strani, koja je postala njen zaštitni znak.

Ovaj posebni model listovan je na aukciji kompanije Bring a Trailer i dolazi sa svega 83.246 pređenih kilometara na odometru, od kojih je 400 prešao diler koji je zadužen za njegovu prodaju. Ova mašina uvezena je na američko tlo nakon što je provela nešto vremena u nemačkom muzeju, što donekle objašnjava realtivno malu kilometražu sa kojom dolazi. Nakon kupovine od strane dilera prošlog septmebra, ovom automobilu servisiran je kočioni sistem i dodatno podešen karburator, kako bi bio potpuno spreman za prodaju. On takođe uključuje i rezervne zupčaste kaiševe, dihtunge i komponente paljenja.

Predivni automobil finiširan je u crvenoj boji i poseduje Talbor retrovizore, prednje i zadnje maglenke, srebrno finiširane četrnaestoinčne čelične točkove sa hromiranim ratkapnama i BMW centralnim oznakama. Unutar putničke kabine možemo videti dvobojne finiše crnog vinila i bež somota. Pored standardnih instrument satova, kontrolna tabla poseduje merače pritiska i temperature ulja, kao i merač temperature vode. Enterijer uključuje i pojase u bež boji, grejače i Becker Grand Prix tri-band radio.

Ispod haube ovog BMW modela nalazi se V8 mašina sa 2,892 cc kompanije Glas, koja svoju snagu šalje na zadnju osovinu četvorostepenom manualnom transmisijom. Motor poseduje duplo bregasto vratilo iznad glave motora, trogrli karburator i Glas brendirane poklopce ventila kao dodatak elektronskom sistemu paljenja.

Ovaj model predstavlja savršen primerak zaboravljenog dela istorije kompanije BMW, koji će definitivno doći kao idealan komad bilo kojoj kolekciji, čistoj bavarskoj ili bilo kojoj drugoj, a namenjen je svakome ko bude mogao da odvoji 43.000 dolara za njega.

N.Đ.

Izvor: Carscoops

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group