RAV4 pao na crash testu

Američki IIHS je sproveo testiranje malih SUV-ova, a zadovoljili su tek Subaru Forester i Mitsubishi Outlander Sport...

 

Premda je Toyota kod RAV4 za godinu 2013. za tržište SAD-a preradila vozilo u područjima stuba volana i prostora za noge, nije dobila pozitivnu ocenu kod testa frontalnog sudara s malim preklapanjem koji provodi renomirani američki Institut za sigurnost vozila na putevima (Insurance Insitute for Highway Safety - IIHS). Kod testa sa 25 posto preklapanja s preprekom, pri brzini od 40 milja na sat (64,37 km/h) se simuliraju učinci nesreće dva vozila kod frontalnog sudara ili udara u stablo.  U poreženju sa ostalim standardnim testovima koje Institut provodi (frontalni sudar, bočni sudar, prevrtanje i sudar sa zadnjim krajem), sudar sa malim preklapanjem nosi najviše bodova, a uveden je tek 2012.

Prema IIHS - u, karoserija je teško oštećena i delimično je prodrla u prostor za noge tako da bi vozačeva leva noga bila povređena. Osim toga, prednji vozačev vazdušni jastuk se pokazao kao 'beskoristan' jer je kod udarca volan savijen u desno i zbog toga pruža malu zaštitu. Čak ni pojas nije ispravno obavio funkciju pa su glava i gornji dio tela udarili u armaturu. RAV4 je na kraju dobio ocenu 'loš',  iako je ostale testove prošao s ocenom 'dobar'. Za Toyotu svakako nije uteha što se nalazi u društvu sa Ford Excape, Hyundai Tucson i Jeep Patriot koji su takođe pali test s malim preklapanjem. Od malih SUV modela koji su testirani, Subaru Forester  je dobio ocenu 'Dobar', a Mitsubishi Outlander Sport ocenu 'prihvatljiv'. BMW X1, Honda CR-V, Mazda CX-5 i VW Tiguan se s graničnom ocenom takođe nisu baš proslavili.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group