Putnik po prvi put uspešno sleteo nakon što se pilot onesvestio

Putnik bez ikakvog znanja o upravljanju avionom uspeo je da uspešno sleti na aerodrom nakon što se pilot onesvestio...

Ova osoba bila je putnik u Cessna Caravan modelu aviona kada je pilotu pozlilo, zbog čega je ostavljen bez ikakvog izbora i morao da pokuša da prizemlji letelicu lično. Uz pomoć vazdušne kontrole na zemlji, putnik je uspešno sleteo na Internacionalni aerodrom Palm Bič.

Izveštavajući o ovom neverovatnom događaju, New York Post preneo je da je mali avion bio na osamdeset kilometara od obale Floride kada se incident dogodio. Ova publikacija objašnjava da je putnik javio kontroli leta da ima ozbiljnu situaciju gore i da je njegov pilot postao inkoherentan, dodajući da nema nikakvu ideju o tome na koji način se upravlja avionom.

Kada je dispečer odgovorio podjednako smireno, upitao je čoveka da li zna gde se nalazi, na šta mu je on odgovorio da vidi obalu Floride ispred sebe, ali da nema pojma gde je tačno. Nudeći mu pomoć i asistenciju, dispečer na zemlji savetovao je muškarcu da održava nivo krila i samo prati liniju obale, bilo severno ili južno i da će ga ekipa na zemlji uskoro locirati.

Mali avion, koji sudeći prema njegovom proizvođaču, kompaniji Cessna, razvija maksimalnu brzinu od 346 km/h, može primiti do četrnaest putnika i poseduje raspon krila od 15,8 metara, bio je u mogućnosti da se spusti bezbedno nakon što je lociran na oko 40 kilometara od Palm Biča. Ekipa vazdušne kontrole na zemlji pomogla je putniku da spusti letelicu pre nego što je objavila putem radija: „Upravo ste postali svedoci prvog slučaja da putnici uspešno slete avionom“.

Kako su lokalni mediji preneli, američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo istražuje ovaj incident, a kako se veruje, pilot aviona je kolabiorao i odmah nakon sletanja prebačen je u bolnicu. Razgovarajući sa ljudima WPBF-TV mreže, avijacijski ekspert Džon Nens, izjavio je: „Ovo je prvi put da čujem da je jedan od ovih aviona prizemljen od strane nekoga ko nema nikakvo aeronautičko iskustvo. Osoba koja je bila u avionu i koja nema minut pilotiranja iza sebe slušala je pažljivo uputstva i ispratila ih do kraja, ostajući potpuno smirena i skoncentrisana. Ovo su zapravo činioci koji su spasili čitavu stvar“.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group