Jedan od prvih Buick GNX modela odlazi na aukciju

Više slika

Više slika

Buick GNX iz 1987. godine veoma poželjne #003 oznake, predstavlja jedan od najranijih modela ove kompanije koji je javnost videla, dok automobili #001 i #002 šasijskog broja ostaju u vlasništvu GM-a.

Sa modelom #001, bez i jednog pređenog kilometra, postavljenim u Heritage Collection salonu kompanije General Motors, i #002 automobilom koji se trenutno nalazi u muzejskoj postavci brenda Buick u Mejnu, automobil koji vidite na fotografijama u galeriji trenutno predstavlja životnu priliku za svakog ozbiljnog kolekcionara na tržištu.

Kada  je automobil bio nov 1987. godine, ostao je u vlasništvu brenda gotovo godinu dana i služio je isključivo u svrhe promotivnog rada i marketinga, koji su doveli do palete brojnih članaka automoto magazina tog vremena.

Na kraju, ovaj model je prodat sa oko 8.200 milja na odometru, od strane Fischer Buick kuće iz Troja, lokalnom vlasniku koji je dodao samo nekoliko milja pre no što ga je prodao 1989. godine. Ovaj Buick GNX ostaje potpuno originalan do današnjeg dana, neoštećen i nemodifikovan, ali potrebno je naglasiti da je do 1992. bio garažiran gotovo 20 godina.

Dugačka limuzina zahteva samo jedan kompletni mehanički servis i samo nekoliko kozmetičkih osveženja kako bi bila vraćena u savršeno stanje originala i potvrdila izgled koji ovaj Buick GNX predstavlja kao nov. Snaga ove mašine dolazi iz V6 motora zapremine 3,8 litara, koji je poznat po svojoj velikoj snazi za to doba i ciframa performansi od 276 ks i 500 Nm obrtnog momenta.

U standardnom izdanju, ova glomazna legenda zahteva svega 5,5 sekundi za sprint do stotke iz mesta, dok su nezavisni testovi pokazali da GNX prevaljuje 400 metara za 12,7 sekundi, što je tada bilo bolje vreme od onoga koje je Ferrari F40 mogao da ostvari.

Ovaj komad američke istorije automobilizma, predstavlja najraniji primerak od svega 547 GNX automobila ikada kreiranih, biće dodat Barrett Jackson 2018. Scottsdale događaju koji startuje od januara i poseduje svega 10.790 pređenih milja na odometru.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group