Prototip predivnog italijanskog klasika za koji možda niste ni čuli

Unikatni Cizeta-Moroder V16T prototip iz 1988. godine u januaru će se pojaviti na aukcijskog prodaji i smatra se za jedan od najintrigatnijih superautomobila u kolekcionarskim krugovima tokom poslednjih nekoliko decenija...

V16T je nastao zahvaljujući inžinjeru Klaudiju Zampoliju, muzičkom kompozitoru Đorđu Moroderu i grupi bivših zaposlenih kompanije Lamborghini. Interesantni superautomobil dizajnirao je Marčelo Gandini, čovek koji stoji iza modela kao što su Lamborghini Diablo, Miura i Coutach.

Sličnosti sa Diablo linijom uočljive su na prvi pogled, posebno na prednjem delu automobila, ali je dizajn njegovih ostalih delova i dalje unikatan do današnjeg dana. Ime V16T dolazi iz činjenice da je automobil napajan šestolitarskim V16 agregatom, koji koristi delove Lamborghini Urraco modela, kao što je ravna radilica njegovog V8 motora i uparen je sa petostepenim manualnim menjačem.

Ovaj posebni primerak poseduje šasijski broj 001 i prvi put je predstavljen javnosti na jednom događaju u Los Anđelesu 05.11.1988. godine. On je kasnije bio izložen na losanđeleskom i ženevskom sajmu atomobila, godinu dana kasnije, razlikujući se od proizvodnih modela zahvaljujući nekolicini unikatnih elemenata. Na primer, on poseduje veće bočne usisnike vazduha i unikatan enterijer.

Za prodaju ovog prototipa zadužena je kuća RM Sothery's, koja navodi da je on obimno restauriran od strane Brusa Kanepa. Svega deset proizvodnih primeraka V16T automobila ugledalo je svetlost dana, uključujući i ovaj prototip, a njega je od tada u vlasništvu imao Đorđo Moroder, muzički producent koji je njegovo postojanje učinio mogućim.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group