Probna vožnja kineskog autobusa budućnosti


Futuristički autobus koji putuje iznad saobraćaja je imao probnu vožnju u Kini.

Kineski inžinjeri su napravili san svakog stanovnika urbanih sredina i pretvorili ga u javu stvorivši gradski autobus koji je uzdignut od zemlje i svojom linijom saobraća iznad automobila. Zadivljujući Transit Elevated Bus (TEB) je sada po prvi put krenuo na ulično testiranje u kineskom gradu Ćinhuangdao.

Nakon globalnog prikazivanja makete modela autobusa u maju ove godine, koje je definitivno zagolicalo maštu svih nas, izumitelji TEB vozila su veoma prijatno iznenadili sve izgradnjom ovog gigantskog modela, koja je završena za svega mesec dana.

Ekološki ispravan autobus se napaja električnom i solarnom energijom generisanom iz panela koji su smešteni na njegovom krovu. Celokupno vozilo je dizajnirano kako bi sačuvao raspoloživ prostor na ulicama, dugačak je nekih 22 metra i 8 metara širok, što ga čini sposobnim da pokriva više saobraćajnih traka u isto vreme.

Jedan autobus može da primi do 300 putnika, ali tvorci ovog inovativnog dizajna planiraju da koriste železnički sistem sa kompozicijama kreiranim od četiri ili više spojenih vozila odjednom. Ova futuristička mašina može rešiti sve probleme izazvane gužvama i zastojima u saobraćaju.

Kada je uključen i operativan, TEB može da razvije brzinu do 60 km/h, što je slično podzemnoj železnici u međustaničnom prostoru, identičan je njenoj mobilnosti i kapacitetu putnika, ali košta samo jednu petinu cene koja je potrebna za izgradnju podzemnog sistema gradskog metroa, koji zahteva i do godinu dana za završavanje radova.

Ovi testovi su izvedeni sa samo jednim autobusom, koji je izvezen na kontrolnu traku, nekih 300 metara dugačku, na kojoj su mu proverene kočnice i potrošnja goriva. Iako ova prva vožnja u suštini nije simulirala prave uslove saobraćaja, ona je svakako imala svoje oduševljene prve putnike. A zašto i ne bi bili? Svi mi obožavamo kada se ožive savršeni plodovi naučne fantastike, međutim, prvi utisci javnosti su još uvek prilično šarenoliki.

Svaka dalja opažanja ili bilo kakva poređenja sa našim uslovima su potpuno suvišna. Bravo Kinezi!

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group