Problemi za Volkswagen dizelaše ne prestaju

Dizelgejt afera predstavlja senku koja se uvek vraća, a ove godine biće obeležena deveta godišnjica ovog velikog skandala, odnosno varanja na testovima emisija izduvnih gasova, sa čijim se posledicama kompanija Volkswagen i dalje bori...

Poslednji problemi koji se kao bumerang vraćaju nemačkom proizvođaču stižu u vidu kazne koju je sud ove zemlje doneo vezano za softversku popravku VW dizel motora, koju je zvanično proglasio nelegalnom.  

Ovaj slučaj našao se pred sudom od strane Deutsche Umwelthilfe, ekološke grupe koja tvrdi da je kompanijino rešenje bilo ilegalno zbog toga što i dalje dozvoljava EA-189 jedinicama da ugase svoje mapiranje čistih emisija pri niskim temperaturama, funkcionišući u praksi i dalje kao naprava za varanje. VW je branio svoj slučaj tvrdeći da ova funkcija ostaje preko potrebna kako bi se sprečilo habanje njihovih dvolitarskih dizelaša, koji su smešteni u milionima Audi, VW i drugih modela iz grupacije.

Administrativni Schleswig sud istakao je da su ekološki krstaši i prvobitna dozvola prethodno odobrena od strane regulatornog tela za saobraćaj u Nemačkoj pokrili šezdeset i dva modela svih brendova. Ova dozvola je omogućila VW grupaciji da se izbori sa varanjem na daleko troškovno isplativiji način, sa istim sudom koji je prošle godine doneo identičnu odluku na sličnom slučaju protiv kompanije VW.

VW tvrdi da ovo ne znači previše za vozače u Nemačkoj za sada, ali kako je ovaj proizvođač izjavio za Bloomberg, ne postoji nikakva pretnja koja može na silu ukloniti ove automobile sa drumova i da će on svakako podneti žalbu na ovakvu odluku. VW je već izazvao sudsku odluku iz prošle godine i sada čeka donošenje nove, što potencijalno može značiti povlačenje miliona automobila, ukoliko se ne završi dobro po ovaj brend.

Šta god da se dogodi u ovim slučajevima, ova priča koja traje godinama definitivno neće biti završena uskoro, sa brojnim drugim slučajevima softverskih popravki za koje su zadužene ekološke organizacije i grupe podnešenim pred nemačke sudove protiv brendova Mercedes, BMW, Fiat i petnaest drugih.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group