Preminuo Uwe Bahnsen

Čovek koji je Ford Sierrom, promenio izgled savremenog automobila...

 

Sa malim zakašnjenjem, svet je obišla tužna vest da je u Francuskoj preminuo uticajni dizajner Uwe Bahnsen, sa 83 godine. Bahnsen nikada nije postao dizajnerska zvezda poput Giugiara, ili Gandinija, ali je ostavio trag u razvoju i oblikovanju putničkih automobila. Gotovo čitavu profesionalnu karijeru je posvetio evropskoj grani Forda, što je značilo mnogo interne borbe i malo javnih priznanja za ostvarene projekte. Ako pogledamo koje je Fordove modele kreirao Bahnsen, jasno vidimo da su upravo oni među danas najpriznatijim Fordovim klasicima. Prvi je bio Ford 17M iz 1960, poznat kao 'Badewanne', a nasledili su ga Taunus iz 1970, Capri MK2 iz 1973. (u oba slučaja Bahnsen je vodio i uspele redizajnove, a kod Caprija je učestvovao i u razvoju prve generacije), Escort MK3 iz 1980.

Ipak, ključan trenutak Bahnsenove karijere došao je 1982. kada je predstavljena Ford Sierra. Bilo je to otprilike kao da se među obične automobile spustio svemirski brod, aerodinamične, fluidne linije, Sierre su bile potpuno drugačije od svega što je tada postojalo na tržištu. Taj automobil je izgledao moderno i kada je proizvodnja prestala, više godina kasnije, a najveća mu je pohvala to što ga danas uopšte više ne doživljavamo kao nešto posebno: toliko je uticajan i iskopiran da u gotovo svim automobilima nastalim u zadnjih tridesetak godina možemo naći deliće njegovog dizajna. Bahnsen je za Ford napravio još Scorpio 1985, a potom se posvetio profesorskom radu i aktivnim funkcijama u međunarodnim udruženjima industrijskih dizajnera.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group