PREMINUO TVORAC CRVENOG FERARIJA

Legendarini dizajner "Ferari" automobila Serđo Pininfarina, kum automobilskog dizajna u Italiji, preminuo je danas u 85. godini.

Sergio Pininfarina, sin proizvođača karoserija Gianbattiste Farine zvanog Pinin, Rođen blizu Torina, Pininfarina je karijeru posvetio saradnji sa vrhunskim tvorcima automobila i dizajnirao je, pored ostalog, "ferari testarosu", "fijat 124", "fijat dinu" i "maserati gran turizmo". Bio je vitez rada i doživotni senator, Bio je predsednik udruženja italijanskih industrijalaca (Confindustria) od 1988. do 1992. i evroparlamentarac od 1979. do 1988.

Diplomirao je mašinstvo na torinskom fakultetu Politecnico di Torino 1950., a firmu je od oca preuzeo 1961. Za firmu Alfa Romeo proizveo je 27.000 čuvenih Giulietta Spider, koji se smatra remek-delom italijanskog autodizajna.  

Odlučan da primeni uobičajeno viđenje automobila kao nečeg funkcionalnog, svetsku slavu stekao je prelepim "crvenim ferarijem", od 410 SA do "dino berlineta specijala", "ferarija F40" i "enco ferarija". Dizajnirao je i modele (između ostalog) Alfa Romeo Spider "Duetto", Lancia Flaminia, Lancia Flavia coupé, Dino 246 i Fiat 124 Sport Spider, Dino Spider, ali i čuveni Ferrari Testarossa.

Radio je i za firme Daewoo, Cadillac, Bentley i Mitsubishi.

Pininfarina ima tri fabrike i posebni dizajnerski centar. Od 2008. kada je u saobraćajnoj nesreći vozeći skuter poginuo Sergiov sin Andrea, firmom upravlja drugi sin Paolo.

Firma Pininfarina ne dizajnira i ne konstruiše samo automobile nego i ostala prevozna sredstva, od vozova do bicikala, a dizajnirala je i baklju za zimske Olimpijske igre u Torinu 2006. godine.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group