Prema Euro NCAP kompanija Dacia nema dovoljno ambicija

Više slika

Više slika

Euro NCAP je objavio svoje poslednje bezbednosne rejtinge, sa testovima vozila započetim Dacia Sandero Stepway i električnim duom Volkswagen ID.4 i Skoda Enyaq iV modelima...

Hečbek rumunskog proizvođača automobila dobio je ukupne dve zvezdice bezbednosnog rejtinga, sa sedamdeset procenata u zaštiti odraslih i sedamdeset dva procenta u dečijim nivoima zaštite. Zaštita pešaka i bezbednosne asistencije predstavljaju kategorije u kojima je ovaj model izgubio najviše poena, sa osvojenih 41 i 42 procenta. Da je ovaj model testiran samo u okviru zaštite od sudara, onda bi verovatno dobio četiri zvezdice, kako je i Euro NCAP naveo.

"Bezbednost je napredovala, tako da se sada ulažu veliki napori kako bi se na najbolji način unela upotreba visokih tehnologija namenjenih sprečavanju nesreća. Očigledno da kompanija Dacia poseduje svoje tržište  i čvrsto ga se drži, ali ove dve zvezdice definitivno pokaziju manjak ambicija, čak i pored malih cena proizvoda", izjavio je generalni sekretar Euro NCAP agencije, Mihail van Ratingen. "Odluka ovog proizvođača da ne ponudi kameru predstavlja raskorak sa tržištem i veliko razočarenje, jer je Dacia svesna da će njihovi automobili uskoro morati da budu kompetentni sa novim Generalnim bezbednosnim regulatornim normama."

Dok je 2021 Sandero model, zajedno sa svojim Logan sedan pobratimom, osvojio razočaravajuće dve zvezde, Škoda Enyaq iV i Volkswagen ID.4 osvojili su maksimalni rejting sa pet zvezdica. Bezbednosna agencija ceni robustne strukture ovih automobila zadužene za dobru zaštitu putnika, osvajajući preko devedeset procenata na testu zaštite odraslih i osamdeset devet procenata u segmentu zaštite dece.

"Škoda i VW, sa druge strane, donose standarde i predstavljaju prave primere svega što može biti postignuto, tako da Euro NCAP čestita proizvođačima ovih automobila koji svojim kupcima nude najveći mogući nivo bezbednosti i bezbednosnih karakteristika", dodao je van Ratingen. Izvodeći dodatne testove, nakon pomenutih modela, jedina vozila koja možemo izdvojiti sa čistih pet zvezdica bezbednosnog rejtinga jesu Cupra Formentor e-Hybrid model i njegov ICE blizanac.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group