Prelepi BMW 1600 GT kabriolet

Više slika

Više slika

Restaurirani BMW 1600 GT kabriolet je kupljen, kako bi bio osvežen tokom perioda od sedam godina, a sada će biti deo BMW Group Classic kolekcije…

Pietro Frua bio je jedan od vodećih italijanskih tvoraca šasija tokom pedesetih i šezdesetih godina, a tokom te veličanstvene ere autombilskog dizajna, BMW ga je angažovao da kreira dva prototipa 1600 GT kabrioleta. Frua je već bio prepoznat zbog svog rada na 1955 Maserati A6G/54 kupeu i Renault Floride tokom svog rada u Ghia Design studiju. Samim tim, uz pomoć njegovog unikatnog umeća, rođen je BMW 1600 GT kabriolet, jedan od najređih klasičnih automobila ikada.

Jedan prototip doživeo je neslavnu sudbinu i slupao se tokom testiranja, ostavljajući za sobom samo još jedan primerak Pietro Frua 1600 GT kabrioleta, u rukama veoma važnog većinskog akcionara BMW AG, Herberta Kvanta. Tokom poslednjih pedeset godina, ovaj kabriolet promenio je mnogo vlasnika, pre nego što ga je kupila BMW Group Classic, tokom jedne privatne prodaje.

Frua, kog je nemoguće imitirati, preminuo je u junu 1983.godine, što je značilo da će na ovom komadu automobilske industrije morati da rade ljudi koji nisu veterani u ovom polju. Unikatni kabriolet morao je biti restauriran od strane BMW Classic Group tima. Nakon što je pronađen i kupljen, učenici i mladi radnici u BMW Dingolfing fabrici dali su sve od sebe kako bi mu vratili stari sjaj.

Tokom sedam godina, ovaj primerak automobilske industrije pažljivo je restauriran i vraćen u prvobitno stanje i specifikacije, pod budnim okom mentora ovog tima. BMW Classic Group je potom asistirala u proizvodnji vintage mehaničkih komponenti i ključnih delova šasije koji se više ne proizvode, kreirajući replike na osnovu planova ovog modela. Rezultat je automobil sa srebrnim telom, crvenim enterijerom i krovom, koji je raspalio maštu svakog entuzijaste.

Što se dizajna tiče, Frua je prethodno kreirao asortiman automobila za Glas, najmanjeg proizvođača automobila u Nemačkoj, radeći na Glas 1300 GT i Glas 1700. Kada je BMW kupio kompaniju Glas, to neverovatno preplitanje sudbine, dalo je Frui priliku da sarađuje direktno sa BMW brendom. Kreirajući Glas sportski kupe, Pietro je eksperimentisao sa različitim BMW komponentama, uključujući rešetke, farove i motore, nakon čega su nastali njegovi ikonski prototipi.

Kao što smo već rekli, restaurirani 1600 GT BMW kabriolet biće deo izložbe BMW Group Classic kolekcije. Pokrivajući prostor od 13.000 m2, izložbeni prostor se nalazi nadomak BMW Group sedišta, blizu muzeja i fabrike ovog brenda.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group