Predstavljamo vam boginju svih kabrioleta

Više slika

Više slika

Francuzi su bili zaduženi za kreiranje nekih od najlepših automobila i najbolje dizajniranih linija koje su ikada izašle na svetske ulice...

Međutim, samo je nekoliko njih ostalo zapamćeno i voljeno dan-danas kao legendarni Citroën DS. Ovo je zaista jedan spektakularan primerak autoindustrije, a sada se nalazi na aukcijskoj prodaji koja će biti održana sledećeg meseca u Monaku.

Iako je sada postao potpuno samostalan brend, Citroën je proizvodio originalni DS od 1955. do 1975. godine. Tokom ovog perioda od dve decenije, ova linija dobila je gotovo 1,5 miliona primeraka. Sa druge strane, svega 1.365 jedinica kreirano je u kabriolet varijanti, kao ova koju vidite u galeriji.

Ova francuska marka nije proizvodila ove kabriolete, a umesto toga se opredelila za saradnju sa pariskim kreatorom karoserija, Henrijem Čapronom, koji nije samo oslobodio automobile njihovog krova, već im je modifikovao segmente oko vrata i zadnjeg dela.

Ovaj posebni primerak kreiran je 1969. godine, sa daleko moćnijim DS 21 specifikacijama, dok je kasnije 1983. godine, opremljen novijim DY motorom. Nakon većeg dela svog života, provedenog u Francuskoj i Velikoj Britaniji, ovaj model je dobio svoj dan i potpuno je restauriran u Berlinu. Ovaj proces je, prema tvrdnjama, koštao preko 85.000 evra, ostavivši kabriolet u beloj boji karoserije sa crnim, kožnim enterijerom putničke kabine.

Ukoliko ste zadivljeni isto koliko i mi, onda ste u dobrom društvu, jer je ovaj automobil poznat kao „boginja“, a ujedno je smatran jednim od najlepših svih vremena. Zapravo, moćna kasta od oko dvadeset vodećih dizajnera autoindustrije, uključujući Giorgeta Giugiara, Iana Kaluma i Leonarda Fioravantija, imenovala je ovaj model najlepšim i dodala mu krunu pokraj imena. Primerak koji će sledećeg meseca biti prodat na aukciji definitivno spada u ovu grupu najlepših ikada kreiranih.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group