Potpuno funckionalne i legalne minijature klasičnih automobila

Više slika

Više slika

U Arizoni živi čovek imena Erni Adams koji se bavi kreiranjem minijaturnih automobila za koje je napravio i poseban muzej...

Nazvani od strane svog tvorca "patuljasti automobili", oni su potpuno funckionalne i ulično legalne verzije svojih velikih rođaka, dok je svaki od ovih modela u potpunosti kreiran ručno.

Adamsov prvi patuljasti automobil dizajniran je prema 1928 Chevrolet sedan liniji sa dvoje vrata. Kreiran od delova devet različitih frižidera davne 1965. godine, ovaj model bio je prvi od nekoliko patuljaka kreiranih od tada, a poslednji projekat ovog čoveka predstavljao je klasični Mercury Coupe iz 1948. godine.

Za razliku od Chevrolet automobila, ovaj nije kreiran od frižidera, ali to ga ne čini ništa manje impresivnim. Sve od karoserije, preko enterijera, do šasije i vešanja ručno je izrađeno od nule, a ova mini mašina poseduje bolje uklopljene delove i finiše od brojnih modernih modela današnjice. On čak poseduje funkcionalno grejanje i grejače za odmrzavanje stakala, sa motorom i menjačem kao jedinim ključnim stvarima preuzetim sa postojećeg vozila, odnosno sa modela Toyota Starlet iz 1982. godine. 

Uprkos tome što mu pogon nije originalan, on u ovoj kombinaciji radi potpuno besprekorno, ali ne samo zbog toga što je ovaj par komponenti već došao u savršenoj fuziji, već i zbog toga što motor sa 1.290 cc pruža Toyota pouzdanost, tako da će i autmobil trajati dosta dugo, ali takođe, može biti vema lako popravljen u slučaju da bilo šta pođe po zlu. Dodatno, ovaj agregat omogućuje malom automobulu da dostigne brzinu od neverovatnih 161 km/h.

Sa druge strane, svako ko poželi da priušti sebi bilo koji od ovih patuljastih autmobila definitivno nema sreće, jer je Adams jasno naglasio da nikada ne planira da ih proda. Zapravo, on je pomenuo i to da mu je jednom neko ponudio čak 450.000 dolara za 1949 Mercury verziju, ali da je i u tom slučaj bez ikakvih problema odbio kupca.

Ove minijaturne kreacije poseduju neverovantu količinu uloženog truda i zanatskih veština, kao i pažnje pružene najsitnijim detaljima, toliko interesantnim da je moguće diviti im se u svoj njihovoj veličanstvenosti bez potrebe za kupovinom. Pored svih mini automobila, ovaj čovek poseduje još jedan projekat u razvoju, u putanju je model 1904 Oldsmobile Pie Wagon, koji će ujedno biti i njegov poslednji.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group