Porsche preuzeo rekord Nirnburgringa od daleko snažnijeg Tesla modela

Kompanija Porsche je vratila rekord kruga Nirnburgring staze za proizvodna električna vozila, prevaljujući sa svojim Taycan Turbo S modelom 20,8 kilometara za 7.33,35 sekundi...

Razvojni vozač Lars Kerns zaveležio je vreme za svega dve sekunde brže od Tesla Model S Plaid modela, koji je prethodni rekord zabeležio prošlog septembra. Pored bezbednosnog kaveza i trkačkih sedišta, ovaj Turbo S je ostao u gotovo fabričkom izdanju, sudeći prema nemačkom proizvođaču.

Međutim, ovo ni u kom slučaju nije bio standardni prodajni Turbo S automobil nakon što pogledate listu opcionih dodataka, na kojoj se nalazi posebna oprema za performanse, koja uključuje i točkove u RS Spyder stilu, sa Pirelli P Zero Corsa ulično legalnim, ali pre svega trkački sertifikovanim gumama i redizajnirani Porsche Dynamic Chassis Control sistem, koji tjunira šasiju modela kako bi na najbolji način sarađivala sa lepljivim sportskim gumama.

Tycan Turbo S stiže sa 751 ks i značajno je snažniji od Tycan Turbo serije, koja dolazi sa 671 ks, ali sama činjenica da je uprkos tome što se i dalje nalazi daleko ispod snage Plaid modela, odnosno njegovih 1.006 ks, on uspeo da obori rekord kruga slavne trkačke staze, jasno govori o neverovatnim sposobnostima inžinjera nemačke kompanije.

Iako su ljubitelji Tesla automobila odmah krenuli da naglašavaju kako je oprema za karoseriju kompanije Porsche dostupna samo u Nemačkoj i to za modele sledeće generacije, ono što je slavni brend uradio zapravo ne predstavlja varanje već blago zaobilaženje pravila.

Kupci će moći da poruče ovu opmremu putem Porsche Tequipment odeljenja od kraja ove godine i ona će biti retroaktivno postavljana na modele u štutgardskim radionicama nemačkog brenda. Kompanija priznaje da su gume primarno dizajnirane za trkačku vožnju, ali ipak navodi da se kupci mogu opredeliti za nešto drugačije i manje fokusirane opcije kada god da to požele, a da pritom Porsche ne mora da resetuje svoje šasijske softvere.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group