Porsche 959 Paris-Dakar može dostići cifru od tri miliona dolara

Više slika

Više slika

Izuzetno redak model Porsche 959 Paris-Dakar trkačkog automobila iz 1985. godine, biće prodat na aukciji od strane kuće RM Sotheby’s 27. oktobra, u čast događaja povodom sedamdesete godišnjce prodaje nemačkih modela u Atlanti...

Porsche je kreirao popularni  959 kao reli automobil za Group B takmičenje svetskog šampionata. Kako bi ispunio norme, nemački proizvođač je pre toga trebalo da kreira 200 ulično legalnih primeraka, što je dovelo do najnaprednije proizvodne linije u istoriji brenda.

Međutim, FIA je odustala od ove klase 1986. godine, nakon velikog broja ozbiljnih nesreća, od kojih je poslednja rezultirala smrću Henrija Toivonena i njegovog suvozača Serđa Kresta, tokom 1986 Tour de Corse trke, zamenivši je Group A serijom, koja zahteva minimum 5.000 proizvodnih modela.

Shodno tome, praktično preko noći, kompanija Porsche je ostala unutar napredne trkačke serije u kojoj ne može da se takmiči, makar ne u WRC kategoriji. Umesto toga, nemački proizvođač je odlučio da stupi u najslavniju terensku reli trku na svetu Paris-Dakar.

Samo šest primeraka Porsche 959 Paris-Dakar modela je kreirano ikada. Pored upotrebe najnaprednijih komponenti ulično legalnih 959 automobila, Paris-Dakar modeli takođe, poseduju identično nezavisno podesivo vešanje i pogon na svim točkovima kao i planirana Group B serija reli automobila.

Iako visina modela automatski odaje ovaj model i razdvaja ga od regularnih, ovo ipak nije najočiglednija razlika u ovom slučaju. Umesto nje, najupadljiviji element Paris-Dakar trkačkog automobila predstavlja Rothmans liverija, koja prekriva karoseriju i takođe je korišćena u fabričkim linijama 956 trkača na duge staze.

Uprkos tome što je nemački brend proizvodio 959 sa šestocilindrašima u ravni i dve turbine, Paris-Dakar varijante posedovale su inline šestocilindrične jedinice sa unutrašnjim sagorevanjem, zapremine 3,2 litra, iz modela 911 Carrera. Ovaj posebni primerak osvajač je trofeja popularne trke održane godinu dana nakon njegovog nastanka, dok je druga jedinica pobedila na tragičnom događaju koji je odneo dva života.

RM Sotheby’s očekuje da ovaj model bude prodat po nekoj cifri između tri i 3,4 miliona dolara.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group