911 GT3 ostaje veran manualnom menjaču i klasičnom motoru

Više slika

Više slika

Kao mnogi istorijski brendovi svetske automobilske industrije, kompanija Porsche poseduje neverovatno jaku bazu kupaca i obožavalaca...

Tvrdokorni zaljubljenici u modele nemačkog proizvođača podigli su veliku buku kada je njihov ljubimac Porsche 911 dobio novu liniju trolitarskih twin-turbocharger motora sa šest cilindara u ravni. Međitim, nevezano sa tim što je 911 linija otišla putem turbo punjenja, izvori bliski kompaniji tvrde da GT3 varijanta njenih modela ostaje dosledna upotrebi jedinica sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ovakva informacija došla je direktno sa vrha i od strane generalnog direktora GT motosport segmenta i GT ulično leganih automobila, doktora Frenka-Stefana Velisera, koji je izjavio: „Motori sa unutrašnjim sagorevanje i dalje čine srž sportskog automobila i nikada se ne mogu ostvariti njihovi rezultati sa turbo mašinama“.

Odluka da se zadrži motor sa unutrašnjim sagorevanjem, makar u GT segmentu, zasniva se na problemima sa emisijama izduvnih gasova. Ne dodavanje turbo motora u kolekcionarske modele kompanije Porsche uglavnom ostaje u okviru pravila i regulacija, a ovaj brend će se držati svog pravca koliko god bude mogao.

Nedavni navodi doneli su informacije o tome da će nova 911 GT3 linija doći sa turbo motorom sa ravnih šest cilindara i prodavati se jedino sa osmostepenim PDK menjačem. Sudeći prema direktoru, ovo se ni u snu neće dogoditi.

Spekulacije su takođe navodile na mogućnost kreiranja rasporeda srednjeg motora za novi 911, ali je Veliser kategorično odbacio i ove glasine. Sudeći prema njemu, motor je na pravom mestu, pozadi. Prema tome, deluje da 911 neće pomerati svoju mašinu napred, niti kreirati njen srednji format u skorije vreme.

Isto važi i za manualni menjač ove sportske linije. Direktor kompanije Porsche istakao je da manualna transmisija 911 GT3 odgovara svim nivoima motora koje poseduje. On takođe tvdri da će i poslednji model ovog sportskog automobila ikada kreiran posedovati „GT3 manual“.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group