Porsche 911 GT2 RS je gotovo prebrz za Nirnburgring

Više slika

Više slika

Ukoliko ste spremni da izjavite kako je model vašeg brenda moćan do te mere, da je gotovo prebrz za Nirnburgring, morate biti sigurni u svoj stav ili potpuno ludi…

Konkurencija u svim segmentima toliko je jaka, da, praktično deset proizvođača, svakodnevno dodaje nove modele u liste uspeha, koji se mogu ostvariti samo na ovoj stazi i predstavljaju relevantnog sudiju kome svetska automobilska javnost godinama veruje.

Razvojni vozač kompanije Porsche, Valter Rohrl, sugerisao je na to da je novi model 911 GT2 RS u svakom smislu prebrz za Nirnburgring. Tokom nekoliko prethodnih izjava, datih nemačkim medijima, legenda reli šampionata nije zvanično potvrdio činjenicu da je povezan sa pokušajima obaranja rekorda kruga, a prema navodima, zahtevao je da bude izuzet iz ovog plana posebno zbog velike zabrinutosti zbog mogućnosti udesa pri visokim brzinama.

"U ovakvom postupku ne postoji mesto za grešku, a to je ovde definitivno najgora stavka. Pri brzinama koje proizvode modeli nalik GT2, na Schwedenkreuz delu staze vozite 295km/h, a u Fuchsrohre 270km/h, dok su ovo ujedno dve crne tačke na kojima se desilo najviše nesreća u protekle dve decenije. Tokom ovakve vožnje mogu se dogoditi različite i nepredviđene stvari, a kada pristupate Fuchsrohre etapi sa brzinom od 270 km/h, uvek se morate setiti test vozača kompanije Bridgestone, koji je polomio točak svog automobila", istakao je Rohrl.

Rohrl je takođe dodao da je niska sila potiska većine proizvodnih automobila glavni razlog zašto krugovi na Nirnburgringu postaju toliko opasni. Novi GT2 RS model poseduje zavidnih 416 kg pritiska na karoseriji, ali u poređenju sa trkačkim varijantama, ove cifre ne predstavljaju preteran uspeh.

Uprkos izazovima koji su predstavljeni na ovoj stazi, Porsche ne odustaje od GT uličnih automobila, a šef njihovog razvoja Dr Frenk Stefen Waliser izjavio je da će nemački proivođač nastaviti da pomera granice rekorda i spušta vreme za kompletiranje kruga Nirnburgringa.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group