Polovni BMW 1M skuplji za 5.664 evra od novog M2

Više slika

Više slika

Od momenta kada je BMW prestao da prodaje svoj 1M model, cene ovog malog sportskog automobila su astronomski porasle...

U nekoliko prethodnih godina, najnoviji BMW M2 modeli možda su preuzeli mesto 1M automobila, kao najpristupačniji i najmanji u M seriji ovog proizvođača, ali ljubitelji ove serije i dalje su spremni da potroše mnogo novca na tržištu polovnjaka.

Moramo priznati da nismo preterano iznenađeni što vidimo visoke cene za čistog 1M automobila, ali ono što svakako zabrinjava jeste to što su se cene istrgle kontroli veoma brzo.

Kada je 1M izašao na tržište krajem 2010. godine, koštao je 38.000 evra. U to vreme, delovalo je kao da se nemački proizvođač vraća laganim, dobro izbalansiranim sportskim automobilima, nalik E30 M3 modelu. Uprkos konfuznom imenu, novinari širom sveta su tvrdili da ovaj model predstavlja nešto što bi svako na svetu poželeo. Oni su isticali 1M kao idealnu opciju za koju vredi dati veliki novac.

Prema svemu sudeći, nisu samo okoreli ljubitelji ove linije spremni da daju veliki novac za njene modele. 1M iz 2011. godine, sa oko 20.000 kilometara ispod kaiša prodat je nedavno za 50.564 evra. Za sve kojima je potrebno osvežavanje memorije, to je za 5.660 evra više od potpuno novog M2 izdanja.

Na papiru, gotovo je nemoguće videti zašto ljudi plaćaju ovolike iznose za polovni 1M. Snaga ovog sportaka dolazi iz trolitarskog inlajn šestocilindraša, opremljenog sa dva turbo punjenja i dobrog za 332 ks i 450 + Nm obrtnog momenta. M2, sa druge strane, nešto je moćniji zahvaljujući trolitarskom šestocilindrašu u liniji sa dve turbine, koji stvara 365 ks i 500 + Nm obrtnog momenta.

Stvar sa popularnošću 1M automobila zasniva se na tome što će u svakom pogledu zaseniti M2 na putu. Dodatno, kraće međuosovinsko rastojanje i hidraulično upravljanje čine 1M daleko oštrijim izborom. 1M je prema svemu sudeći, daleko interesantniji i sposobniji u krivinama, dok je M2 nešto bolji u krstarećim zadacima.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group