Policija u Poljskoj koristi dronove za snimanje saobraćajnih prekršaja

Kada se radi o hvatanju vozača koji krše zakon, policije širom sveta koriste svaku legalno i finansijski dostupnu tehnologiju koja im je na raspolaganju...

Ovo znači da se mi kao vozači moramo paziti fiksnih i mobilnih kamera, običnih brzinskih kamera, markiranih i neobeleženih automobila, helikoptera i ponekada, kao što je slučaj u SAD, policijskih aviona koji u određenim vremenskim intervalima preleću pojedine deonice.

Međutim, vozači u Poljskoj dodaju policijske dronove ovoj dugačkoj listi. Zvanični snimak jedne policijske stanice u Poljskoj, predstavlja više automobila i motocikala koji su snimljeni prilikom preticanja preko pune linije, zaobilazeći spora vozila, sa vozačima potpuno nesvesnim da je njihove prekršaje ispratila jedna čudna ptica na nebu.

Iako su gotovo sigurno mnogo veći od normalnih potrošačkih dronova koje je moguće kupiti, policijski modeli ipak su dovoljno mali i lete prilično visoko kako vozači koji fokusirani na saobraćaj oko sebe ne bi mogli da ih primete ni u snu.

Kada policajac u marker prsluku istupi na put dosta dalje od mesta na kome je prekršaj napravljen, zaustavljajući vozače pokraj puta, oni ne mogu ni naslutiti zbog čega ih zapravo zaustavljaju, misleći najverovatnije da se radi o rutinskoj kontroli - ali ni posle sučeljenja sa prekršajem koji su izvršili njima nije jasno kako su uhvaćeni.

Poljska nije jedina zemlja koja je uvela dronove opremljene vrhunskom tehnologijom kako bi hvatala svoje vozače. Policija u Velikoj Britaniji prvi put je počela sa upotrebnom dronova sa kamerama visoke rezolucije i opremom za termalno snimanje zbog svojih nesavesnih vozača tokom 2019. godine, dok su snage saobraćajnog reda u Kvinslendu predstavile svoje modele za borbu protiv prekršaja ovog leta, kako bi rešili problem ilegalnih uličnih trka, prethodno korišćenih za snimanje mesta zločina u sklopu forenzičkih ekipa.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group