Plastični putevi su budućnost saobraćaja

Plastični putevi su budućnost saobraćaja

Britanska kompanija MacRebur odlučila je da bačenu plastiku reciklira i da od nje napravi puteve...

Problem plastike na našoj planeti postaje sve veći i veći i verovatno ste i sami svedoci ogromnih plastičnih otpada koji se mogu naći bukvalno na svim mestima na našoj planeti. Recikliranje plastike je nešto o čemu svaka zemlja mora da počne da razmišlja, a Britanci su narod koji pravi najveći napredak po ovom pitanju.

Kompanija MacRebur uspela je da reciklira plastične flaše i da ih ubaci u mešavinu asfalta i tako kreira plastične puteve koji su neverovatno izdržljivi i koji traju 10 puta duže od normalnih puteva.

Ovaj novi tip puteva i dalje se pravi od asfalta, ali se tokom pravljenja koristi daleko manje štetnih materija i fosilnih goriva. Glavni sastojak ovih puteva je reciklirana plastika koja daje čvrstinu i izdržljviost ovim puteivma, a pošto se plastika razlaže posle 100 godina, ona omogućava da novi putevi putu istrajniji i dugotrajniji. Takođe, plastika pomaže u vezivanju asfalta i sprečava stvaranje rupa i neravnina na putu.

Iz kompanije MacRebur kažu da je ovo neverovatno otkriće i da će plastični putevi pomoći da saobraćaj u budučnosti postane bezbedniji, sigurniji i zdraviji za okolinu.

Foto:Brightside

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group