Pionirska turbo mašina i predivni klasik kompanije BMW

Za svakoga ko traga za klasičnim BMW modelom za kojim će svako okrenuti glavu gde god da se pojavi, ova kultna sprava bavarskog brenda je definitivno prava stvar...

Ono što vam sada predstavljamo jeste BMW 2002 Turbo model iz 1974. godine, tačnije jedan od svega 1.672 jedinice ikada kreirane. Ova mašina trenutno se nalazi na aukcijskoj prodaji koja se završava sutra, a do vremena pisanja ovog članka ona je dostigla cenu od 57.186,02 evra.

Eksterijer ovog predivnog klasika krasi Chamonix White boja, zajedno sa velikim fabričkim rubovima točkova i BMW Motorsport šarama i Turbo oznakama. Ova mašina smeštena je na originalnim hromiranim i srebrnim točkovima, opremljena je izraženim spojlerom na zadnjem delu, sportskim crnim oznakama, hromiranim zadnjim branikom i hromiranim retrovizorima. Gledan spolja, ovaj automobil deluje kao da je u izvanrednom stanju, ali to uopšte zapravo ne predstavlja nikakvo iznenađenje, jer je vožen svega 38.000 kilometara od kada je izašao iz fabrike, pre gotovo pet decenija.

Pogled u etnerijer putničke kabine otkriva nam predivna kožna prednja sedišta i zadnju klupu, a unutra se takođe nalaze i neverovatni crveni instrument satovi, originalne patosnice i belo nebo. Snaga standarne BMW 2002 jedinice dolazi iz dvolitarskog četvorocilindrdičnog motora, sposobnog za razvijanje 99 ili 118 ks. Tokom 1973. godine, 2002 Turbo je predstavljen kao prvi proizvodni automobil sa turbo-punjenjem ovog proizvođača, razvijajući veoma impresivnih 168 ks pri 5.800 rpm i 240 Nm obrtnog momenta.

Collecting Cars aukcijska kuća istakla je putem listinga da je ova jedinica kao nova isporučena prvobitnom vlasniku u Švedskoj, a do pre nekoliko meseci nalazila se u Francuskoj, odakle je otišla u SAD kako bi bila prodata.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group