Partisan teži da pojednostavi vojne terence

Više slika

Više slika

Kada razmišljamo o vojnim vozilima i njihovom tehnološkom razvoju, možemo primetiti da su ona, posebno transportna, postala previše komplikovana i potpuno je zaboravljena njihova osnovna namena, koja se zasniva na brzom i što lakšem prevozu trupa...

Od čuvenog Jeep modela koji se proslavio svojim jednostavnošću i mogućnostima koje nije posedovalo ni jedno vozilo tokom Drugog svetskog rata, do "Čekića" koji se u pojedinim vojskama koriste kao najsavremeniji vid transporta opremljen vrhunskim tehnologijama i ubojitim sredstvima, funkcionalnost predstavlja osnovni faktor koji se vezuje za vojsku, u kojoj su vozila kreirana kako bi služila svojoj svrsi, a ne da bi izgledala lepo.

Pravi primer svega navedenog jesu AM General i Humvee platforme, koje svojim poslednjim dizajnerskim rešenjima predstavljaju ilustracije povratka daleko strožijim korenima. Najnoviji model vojnog transportnog vozila nazvan je Partisan One i predstavlja prvu proizvodnu formu nove nemačke kompanije, koja pre svega cilja ka pojednostavljivanju terenskog transportnog modela.

Kao što možete videti na fotografijama, Partisan One je pojam jednostavnosti, prepoznatljivoj po kockastoj karoseriji u formi sastavljenoj od dve kutije. Kao i GVT Ox, ovaj transportni džip kreiran je kako bi bio skupljen u ravnu konstrukciju koja može biti lako spakovana, do pet jedinica, u standardan transportni kontejner, radi brze isporuke bilo gde u svetu.

Osnovni ram ovog modela opremljen je montažnim tačkama, sa oklopljenim segmentima, koji takođe mogu biti pričvršćeni, dok proizvođač takođe nudi brojne verzije, uključujući modele sa dužim i kraćim međuosovinskim rastojanjem, a postoje čak i varijante sa tri ili četiri osovine.

Specifikacije vezane za cenu novog vojnog vozila tek bi trebalo da budu finalizirane, ali njegova inherentna jednostavnost označava da bi ovakav tip transportera mogao da ostane u upotrebi decenijama, posebno iz razloga što omogućuje dodavanje različitih komponenti bez potrebe za kompletnom promenom šasije i karoserije.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group