Ovom Aston Martin klasiku mogu pozavideti moderni superautomobili

Modeli kompanije Aston Martin nikada nisu bili jeftini, ali određeni modeli vrede daleko više od drugih...

Uzmimo ovaj automobil, koji bi lako mogao postati najvredniji AM ikada ponuđen na prodaji, ali i najskuplji automobil britanskog proizvođača. Ime ovog prelepog modela je DP215, a on je svakako jedinstvena ptičica. Daleko više od obične konvertovane sportske verzije Aston Martin ulično legalne mašine, DP215 kreiran je sa jednom i samo jednom namenom na umu, kako bi se borio na Le Man trkama.

Ovaj automobil je bio daleko aerodinamičniji, sa motorom postavljenim daleko nazad na ramu i predstavljao je moćno, brzo i neverovatno oružije. Zapravo, ovo je bio toliko brz model da je probijao Le Man ograničenja od 300 km/h, dostižući neverovatnih 320 km/h na Mulsanne pravcu tokom kvalifikacija.

Kao poslednji automobil kreiran pod vlasništvom Dejvida Brauna, ovaj Aston Martin kompletiran je svega nekoliko meseci pre trke "24 Hours of Le Mans" 1963. godine i vožen je od strane, nikog drugog, do čuvenog Fila Hila, pored belgijskog trkačkog maga Luciena Binakija, rođaka pokojnog F1 vozača Džulsa Bijankija, koji je nažalost, doživeo sličnu sudbinu.

Tokom te trke, ni jedan od vozača nije uspeo da stigne do ciljne linije zbog otkazivanja menjača u četvrtom satu. Međutim, slava ovog automobila poznate britanske marke tog dana je zacementirana.

Sada, 55 godina kasnije, ovaj automobil je potpuno restauriran i u savršenom je stanju, retjuniranog i originalnog motora odlazi na aukciju kompanije RM Sotheby’s, koja će ga predati u ruke najboljem ponuđaču u Montereju, zajedno sa jednim Ferrari 250 GTO i Le Man osvajačem Ford GT40 modelom.

Ukoliko ostvari neku gornju cifru od procenjenih 20 do 25 miliona dolara, ovaj 1956 Aston Martin DBR1 će se najverovatnije zaustaviti negde oko 22,5 miliona, što je identična cena onoj po kojoj je DBR1 iz 1956. godine, sa istog trkačkog događaja, prodat prošle godine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group