Otac i sin F1 šampioni Niko i Keke Rzberg oduševili su publiku u Monaku

Više slika

Više slika

Vrlo je malo sinova koji su u istoriji pratili stope svojih slavnih očeva u Formula 1 šampionatu...

Sa druge strane, broj onih koji su uspeli da ponove njihov uspeh i osvoje ovo prvenstvo, deleko je manji. Rozbergovi su upravo jedna takva dinastija, dok su oba vozača tokom prethodnog vikenda izašla nakratko iz penzije kako bi dobro zabavila publiku na Monaco Grand Prix događaju.

Keke Rozberg se ponovo našao u svom Williams FW08 bolidu, u kome je osvojio titulu 1982. godine, dok se Niko vratio u svoj Mercedes W07, u kome je ponovio očev poduhvat 2016. godine.

Ovaj otac/sin duo, provozao je nekoliko demonstrativnih krugova po ulicama Monte Karla, odmah nakon prvog test pokušaja i prirpema za veliki događaj istog vikenda. Mada se oni nisu tehnički trkali jedan protiv drugoga, niti bilo koga, ovi magovi su kreirali redak spektakl koji je vredelo videti.

Među okupljenima našli su se i Princ Albert II, Čejs Keri i Ross Braon, direktori F1 šampionata, koji su se na kraju pridružili slavnim vozačima na startno/ciljnom delu. U slučaju da ste propustili ovaj spektakl tokom živog prenosa, sada kod nas možete pogledati snimak koji sledi ispod teksta i koji je Niko podelio sa svojim fanivima. Prava akcija sledi negde na pola puta.

A, ukoliko se pitate ili ne možete da se setite, ko je posedovao kompletniju karijeru od njih dvojice, onda vas vredi podsetiti da je to bio Niko. Dok je njegov otac osvojio pet gradn pri takmičenja i zauzeo 17 podijuma u svojih 128 F1 trka, njegov sin je bio daleko impresivniji zabeleživši 23 pobede i 57 podijuma u 206. učestvovanja.

Rozbergovi nisu jedini otac/sin duo koji je u oba slučaja osvojio F1 šampionate. Graham i Dejmond Hil su učinili isto, otac 1962. i 68. godine, dok je sin briljirao 1996. Jedini takav par pored njih, koji je uspeo da osvoji makar po jedan gran pri, odnosno da sin ponovi bilo koji očev uspeh u F1 šampionatu, bili su Vilnevovi. Žak Vilnev je osvojio ovo takmičenje 1997. godine, dok je njegov otac Žil, nažalost, izgubio život na Belgian Grand Prix trci 82. fodine, pre nego što je uspeo da pokaže svetu svoj pun potencijal.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group